Bilgi Teknolojileri Sertifika Programı
ODTÜ Sanal Kampüsü/ Internete Dayalı Eğitim - Asenkron

IDEA

Hüseyin İnanç
Gerçekleştirim Belgesi

 

 

İş Takip Sistemi

 

Hüseyin İnanç
(özgeçmiş)

 

Gerçekleştirim Belgesi

 

Yazılım Geliştirme Projesi

Bilgi Teknolojileri Sertifika Programı

İDEA: ODTÜ Sanal Kampüsü
  

 

09.06.2015



Öz

Bu belge kapsamında, çalışır hale gelen programdan kesitler sunulacak ve gerçekleştirim sırasında ortaya çıkan sorunlar ve tasarımdan sapmalar belirtilecektir.

Karşılaşılan Sorunlar ve Uygulanan Çözümler

Yazılımın gerçekleşmesi sırasında özellikler arayüz tasarımında kullanılm kolaylığı getirecek revizyonlar olmuştur. Kodlama sırasında yaşanılan sorunlar genellikle kullanım kolaylığı ile ilgilidir. Sapmaların proje teklifinde verilen amaçlara ulaşmayı olumlu yönde etkilemiştir. Bu değişimler aşağıda sıralanmıştır.

1. Tüm panellere, paneller arasında geçiş yapabilmek amacıyla FileMenu yerleştirilmiştir.

2. Tüm panellerde, durum bilgi seçimi için kullanılacağı belirtilen RadioButton yerilen ComboBox kullanılmıştır. Böylece Durum çeşitleri (onaylandı, tamamlandı, devam ediyor..vs) veritabanında tek bir tabloda tutulacağından combobox kullanımına daha uygun olacaktır.

Eski "Durum Seçim" Görünümü Yeni "Durum Seçim" Görünümü

3. Panellerde yer alan butonlar kullanımlarına göre detaylandırılmıştır.

Eski Butonlar Yeni Butonlar

4. Yönetim Panelinde yalnızca kullanıcı tanımı yapılacak şekilde tasarlanmıştı. Bu alana yeni iş kodu ve durum bilgisi eklemeye yönelik değişimler gerçekleşmiştir.

Eski Yönetim Paneli Yeni Yönetim Paneli

5. Sorgu panelinde daha önce sunulan detaylı butonlardan uzaklaşılarak, sadeve kullanımı kolay amaca yönelik butonlar yerleştirilmiştir.

6. Veritabanındaki tablolardan kullanıcı bilgisi kaldırılmıştır.

Yazılımın Bileşenleri ve Görevleri

Bu yazılım, veritabanına yeni kayıt oluşturacak ve veritabanındaki kayıtları güncelleyecek/silecek ve sorgulayacak panellerden oluşmaktadır. Temel olarak 6 panel bulunmaktadır. Bu panellerin işlevleri aşağıda özetlenmiştir.

  • İş Takip Sistemi Giriş Paneli; Sistemde kayıtlı kullanıcı, kullanıcı adı ve parola ile sisteme giriş yapar ve önceden belirlenen (yöneti paneli ile yetki belirlenebilecek) yetkisi ile dahilinde panellere erişim sağlayarak işlem yapar.

  • Firma Paneli; Bu panel ile yetkili kullanıcı yeni firma kaydı yapabilir, mevcut kayıtlar üzerinde güncelleme yapabilir.

  • Teklif Paneli; Bu panel ile yetkli kulllanıcı öncede kayıtlı lan firmayı seçerek teklif oluşturabillir. Teklif oluşturulması sırasında, "Firma Adı", "Proje Adı", "Tarih" ve "İş Türü" alanlarının belirlenmesinin adrından " Ref No Oluştur" butonu ile teklif Referans Numunası oluşturulur. Ardından "Teklif Oluştur" butonu ile teklif veritabanına eklenmiş olur. Panelin diğer işlevlerinde var olan teklif bilgilerini güncelleme, teklif silme ve teklif durumunu güncellemede bulunmaktadır. Teklif Durumu "Onaylandı" olarak değiştirilen teklif için, "Proje Oluştur" butonu ile Proje Paneline veri eklenmesi sağlanmış olur. Proje paneline yeni eklenen projenin durumunu "Devam ediyor" olarak belirlenecektir.

  • Proje Paneli; Onaylanmış olan tekliflerin sıralandığı bu panelde, proje durumu hakkında güncelleme yapılır. Teklif panelinden "Devam ediyor" olarak aktarılan durum bilgisi, tamamlanan proje için "Tamamlandı" olarak değiştirildirilir ve "Hakediş Oluştur" butonu ile Hakediş Paneline ver aktarımı sağlanmış olur. Hakediş paneline aktarılan projenin durumu "Beklemede" olarak belirlenir.

  • Hakediş Paneli; bu panele eklenmiş olan projelerin hakediş durumları güncellenerek takipi sağlanmış olur.

  • Sorgu Paneli; ilerleyen zamanlarda geliştirilecek bu panelde şuan, Teklifler, Projeler ve Hakedişler listenebilmektedir.

Sınıfların görünümü;

Veritabanı tablolarının görünümü;

Yazılımdan Kesitler

Bu bölümde, kullanıcılan panelleriden örnek görünümler yer almaktadır.

Giriş Paneli; Kullanıcı adı ve parola kontrolünden sonra kullanıcı yetkisine göre uygun paneller giriş yapılabilir poziyona geçiyor.

Firma Paneli; Bu panelde tablodan seçilen satırın bilgileri ilgili textboxlara doluyor ve gerekli görüldüğünde güncelleme işlemi yapılabiliyor. Yeni Firma kaydı için, "Temizle" butonuna tıklanarak texttbox'lar yeni verigirişine hazır konuma geliyor.

Teklif Paneli; Yeni oluşturulacak teklifte, Tüm bilgiler girildikten sonra önce "Ref No Oluştur" butonuna tıklanır ve "Teklif Oluştur" butonu aktif olur.

Proje Paneli; Onaylanan durumunda olan tekliflerin proje aşamasında geçmesi ile oluşan paneldir. Proje "Tamamlanan" durumunda geçtiğinde "Hakediş Oluştur" butonu ile hakediş tablosuna veri aktarımı sağlanabilecektir.

Hakediş Paneli; Tamamlanan projelerin yer aldığı bu panelde, hakediş miktarları ve muhasebe durumları işlenebilmektedir..

Sorgu Paneli; Bu panelde yetkili kullanıcı tekliflerin, projelerin ve hakedişlerin durumlarını aynı anda görebilecektir.

Kullanıcı Kılavuzu

Yazılımın amacı, verilerin, istatistiki bilgilerin "güncel" ve "kontrol edilebilir" standardize edilmiş bir yönetim anlayışı ile kayıt altında tutulması sağlamaktır. Hazırlanan paneller ile veritabanına erişim sağlanarak takip edilecek bir sistem oluşturulmuştur.

Veritabanı MySQL ve Programlama dili olarak JAVA kullanılmıştır. Kodlamalar NetBeans IDE 8.0.1 ile yapılmıştır.

Bu JAVA uygulamasının çalışması için minimum sistem gereksinimleri;

İşlemci: Pentium 4, 2GHz ve üstü,
Sabit Disk Alanı: 100 MB,
Modem/Internet Bağlantısı: 256kb ve üstü,
Ekran Çözünürlüğü: 1024 x 768 (16 bit) ve üstü,
RAM: 256 MB ve üstü, Java: J2RE5 veya üst versiyonu.

Desteklenen İşletim Sistemleri
Windows: Windows Xp, Windows 2000 (SP3 ve SP4), Vista, Windows 7, Windows 8,
Windows Server 2003, Windows Server 2008, Windows Server 2012
MacOS:MacOS 10.4 ve üstü
Solaris: J2RE5 kurulabilen tüm versiyonları (8,9,10,11) desteklenmektedir
Linux: J2RE5 kurulabilen tüm versiyonları desteklenmektedir.

Proje Planı ve Uygulama Takvimi

Teklif
25.04.2015 tarihinde sunuldu.
Analiz
05.05.2015 tarihinde sunuldu.
Tasarım
15.05.2015 tarihinde sunuldu.
Gerçekleştirim
09.06.2015 tarihinde sunuldu.
Test
10.06.2015-11.06.2015: Test Planı ve Test Sonuç Belgesi sunulacak.
Sunum
14.06.2015: Gerçekleştirilen projenin sunumu yapılacaktır.

kilometre_taslari

Kaynakça

UML ile Sistem Analizi, gelistir.org
http://idea.metu.edu.tr
http://univera-ng.blogspot.com

https://www.youtube.com/watch?v=BCqW5XwtJxY

Software; Evolus Pencil ile ACD tasarımı
Visual Paradigm ile UML diagramları
MySQL ile veri tabanı
NetBeans IDE 8.0.1 ile kodlama

************Sayfa Sonu*************