Bilgi Teknolojileri Sertifika Programı
ODTÜ Sanal Kampüsü/ Internete Dayalı Eğitim - Asenkron

IDEA

Hüseyin İnanç
Analiz Belgesi

 

 

İş Takip Sistemi

 

Hüseyin İnanç
(özgeçmiş)

 

 

Analiz Belgesi

Yazılım Geliştirme Projesi

Bilgi Teknolojileri Sertifika Programı

İDEA: ODTÜ Sanal Kampüsü


  

 

05.05.2015



Öz

Bu belge, Proje Teklif Belgesinde sunulan İş Takip Sistemi projesinin ayrıntılarını içermektedir. Sistemin detaylı tanımı, mimarisi, gereksinimleri ve kullanım durumları belge içeriğini oluşturmaktadır.

Proje Tanımı

İş Takip Sistemi projesinde senaryo, bir firmaya gelen teklif isteği ile başlayacaktır. Sisteme kayıtlı olan kullanıcı, iş talebi yapan müşteriyi Firma Kayıt Paneli ile sisteme kaydedecektir. Sunulacak teklifin özelliklerini (firma adı, iş konusu, teklif tarihi..vb) Teklif Kayıt Paneli ile sisteme kaydederek teklif referans numarası alacaktır. Sunulan teklifin cevabı geldiğinde sistemde kullanıcı tarafından güncellenecektir (Onaylandı, beklemede, iptal...vb). Onaylanan teklif, Proje Kayıt Paneli ile proje sayfasına kaydedilecektir ve proje refrans numarası oluşturulacaktır. Proje, bitimine kadar aynı numara ile iş aşamalarından geçecektir. İş sonunda proje takip paneli ile projenin durumu "Tamamlandı" olarak güncellenecektir. Devam eden projeler "Devam Ediyor" konumunda güncellencektir. Tamamlanan projeler Hakediş Takip Paneli ile muhasebe tarafından listelenebilcek ve fatura/tahsilat takibi yapması gereken projeleri belirleyecektir. Sorgulama Panelini kullanan kullanıcı alınan projeleri ve akibetlerini (tamamlandı, devam ediyor, iptal...vb) görebilecektir.

Sistem Mimarisi

Sistemin işleyişi aşağıdaki adımlar ile geçekleşmektedir.

  • Kullanıcı sisteme giriş yapar. Veri girişi yapacağı paneli seçer. Firma Kayıt Paneli, Teklif paneli, Proje Paneli, Hakediş Paneli veya Sorgu Paneli.
  • Teklif girişi yapacaksa, önce sistemde Firma Kaydını yapar ve daha sonra teklif bilgilerini işler. Daha önce var olan bir teklifin durumunu güncelleyecekse teklif durumu günceller.
  • Var olan ve onaylanan teklif için proje panelini seçer ve proje bilgilerini işler. Daha önce var olan bir proje ise durumunu günceller.
  • Tamamlanan bir proje için hakediş panelini seçer ve hakediş bilgilerini işler. Daha önce var olan bir hakediş ise hakediş durumunu günceller.
  • Herhangi bir kayıt yapmadan sorgulama yapmak için sorgu panelini seçer ve sorgulama yapar.
  • Şekil-1: Genel Durum Mimari Şeması (Architecture Context Diagram)

    İsterler Analizi (Requirements Analysis)

    Bu projenin analizinde UML diyagramları kullanılmıştır. Panel kullanıcılarının sistemi nasıl kullanacağı Şekil-2 de verilen kullanım durumları (use case diagram) ile belirlenmiştir. İş akışı ise (activity diagram) Şekil-3'de detaylandırılmıştır. Projenin gereksinimleri şu şekildedir.

    R1: Kullanıcı sisteme giriş yapabilmelidir. R2: Kullanıcı sisteme firma kaydı yapabilmelidir. R3: Kullanıcı sistemde kayıtlı firmayı güncelleyebilmelidir. R4:Kullanıcı sisteme teklif ekleyebilmelidir. R5: Kullanıcı sistemdeki teklif durumunu değiştirebilmelidir. R6: Kullanıcı sisteme proje ekleyebilmelidir. R7: Kullanıcı sitemdeki proje durumunu değiştirebilmelidir. R8: Muhasebe sisteme hakediş bilgisi ekleyebilmelidir. R9: Kullanıcı sistemde sorgulama yapabilmelidir.

    Şekil-2: Kullanım Durumları (Use Case Diagram)

    Şekil-3: İş Akışı (Activity Diagram)

    Proje Planı ve Uygulama Takvimi

    Teklif
    25.04.2015 tarihinde sunuldu.
    Analiz
    05.05.2015 tarihinde sunuldu.
    Tasarım
    06.05.2015 - 15.05.2015:
    Yazılım hedefleri ve başlıca müşteri isterlerine göre mimarı tasarım, veri tasarımı ve arayüz tasarımı yapılacaktır.

    Gerçekleştirim
    16.05.2015 - 09.06.2015: Yapılan analiz ve tasarımlara göre kodlama yapılacak ve program çalışır hale getirilecektir. Gerçekleştirim sırasında ortaya çıkan sorunlar ve tasarımdan sapmalar listelenecektir.
    Test
    10.06.2015-11.06.2015: Test Planı ve Test Sonuç Belgesi sunulacak.
    Sunum
    14.06.2015: Gerçekleştirilen projenin sunumu yapılacaktır.

    kilometre_taslari

    Kaynakça

    UML ile Sistem Analizi, gelistir.org
    http://idea.metu.edu.tr
    http://univera-ng.blogspot.com
    Software;
    Evolus Pencil ile ACD tasarımı
    Visual Paradigm ile UML diagramları
    MySQL ile veri tabanı
    NetBeans IDE 8.0.1 ile kodlama

    Son Güncelleme: 10 June, 2015 8:51 PM

    ************Sayfa sonu*************