Amaç, projenin mimari, veri, arayüz ve prosedürel tasarımınının sunulmasıdır. Belge hazırlanırken Proje Analiz Belgesi'nde sunulmuş olan Genel Durum Mimari Şeması'na bağlı kalınmıştır.
Proje Takvimi tekrar gözden geçirilmiş ayrıca helezonik süreç uygulanarak bazı analiz hataları düzeltilerek bir takım değişiklikler yapılmıştır.
Kapsam
Başlıca kullanıcı (müşteri) isterleri ve hedefler:
Yazılım tasarımında öncelikli hedef işlevselliğin tam olarak sağlanmasıdır. Bunun yanında kullanıcının daha az hareketle hedefine ulaşması gözetlenmiş ve kullanım kolaylığı ve anlaşılırlık ikincil hedefler olmuştur. Analiz Belgesi'nde sunulan mimari tasarıma bağlı kalınmakla beraber tasarım aşamasında birtakım değişiklikler yapılmıştır. Proje teklifinde de belirtildiği üzere kamu kaynaklarının izlenebilir olması ve etkin kullanımı amaçlanmış olup bu geniş çerçevede proje, sürekli talepler doğrultusunda değişiklikl yapılabilecek şekilde tasarım yapılmaya çalışılmıştır. Genel anlamda bir işyerinin faaliyetinin izlenmesi kaynakların ve ürünlerin takibi ve verimli kullanımı kapsamında ihtiyaç duyulabilecek hemen herşey modüler olarak bu projeye eklenebilecektir. Projenin başarısı tasarım omurgasının sağlıklı olmasına bağlıdır.
Tasarım sınırlandırmaları:
Projede öncelikli olarak nesne tabanlı bir dil tercih edilmiş ve açık kaynaklı olması ve güçlü özellikleri nedeniyle PHP tercih edilmiştir. Bunun yanı sıra projenin yükünü taşıyacak olan veritabanı oldukça fazla sayıda giriş/çıkışı sorunsuzca yerine getirecek açık kaynak kodlu bir program olan MySQL tercih edilmiştir. Bu ikilinin birlikte ortaya koyduğu yüksek performans ve güvenlik ise asıl tercih sebebi olmuştur.
PHP, sunucu tarafında çalışan (server side) ve HTML içine yerleştirme prensibine dayanan bir betik (script) dilidir. Ancak, bu dilin özellikleri nedeniyle ortaya çıkan sınırlılık, görsel tasarımının kodlama ile eşanlı olarak gerçekleştirilmesi zorunluluğudur. Bu nedenle, kodlama aşamasına gelinmeden görsel tasarım mümkün olmamış, gerçekleştirim evresinde gerekli olan arayüzlerin tanımları, değişkenler, fonksiyonlar, parametreler ve tipleri belirlenmeye çalışılmıştır.
Bunun yanısıra geliştirim ve arayüz tasarımında Macromedia Dreamweaver programından büyük ölçüde yararlanılacaktır.
Mimari Tasarım
Daha önce çizilmiş bulunan kullanım örnekleri diyagramındaki her bir kullanım örneği için bir işbirliği diyagramı çizilmiştir.