PGerçekleştirim Belgesi

 

KOD BANKASI

 

DİLEK BAŞARAN
Özgeçmis

 

Gerçekleştirim Belgesi

 

Yazılım Geliştirme Projesi

Bilgi Teknolojileri Sertifika Programı

IDEA: ODTÜ Sanal Kampüsü
  

 

20.06.2008



Öz

KOD BANKASI Projesi'nin gerçekleştirim evresinde, proje tasarım ve analiz belgelerinde belirtilmiş olan kriterlere bağlı kalınarak kodlama yapılmış ve proje teklif aşamasında ortaya konan tüm gereksinimler kodlama sırasında yerine getirilmiştir. Gerçekleştirme raporu içerisinde, bu aşamada ortaya çıkan sorunlar, tasarım ve analizden sapmalar ile bunların nedenleri, karşılaşılan sorunlar ve uygulanan çözümler incelenip sunulmuştur. Ayrıca, Kod Bankası yazılım bileşenleri açıklanarak, geliştirme aşamasında tamamlanan program arayüzleri belirtilmiştir. Bunlara ek olarak, Kod Bankası kullanıcı kılavuzu hazırlanmıştır.

Karşılaşılan Sorunlar ve Uygulanan Çözümler

Bu kısımda, Kod Bankası yazılımının gerçekleştirimi sırasında karşılaşılan sorunlar sıralanmıştır. Bu sorunlara karşı geliştirilen çözümler ve bu nedenle proje teklifindeki, analizindeki ve/veya tasarımındaki sapmalar özetlenmiştir. Sapmaların, proje teklifinde verilen amaçları etkileyip etkilemediği de belirtilmiştir.

Gerçekleştirim aşamasındaki arayüz geliştirmelerinde, çerçevelerin (ing.frame) ve iç framelerin (ing. inline frame) kullanılması nedeni ile dosya sayıları oldukça artmış ve tasarım raporunda isimleri belirtilmeyen bir çok dosya oluşturulmuştur. Tasarım raporunda belirtilen bazı dosya isimleride farklı isimler ile adlandırılmıştır. Fakat dosyaların anlam bilgileri isimlerine de yansıtıldığı için hangi dosyanın hangi dosya yerine geçtiği kolaylıkla anlaşılmaktadır. Bu nedenle, Kod Bankası Proje'sinin konfigürasyon yönetimini doğru bir şekilde yapabilmek için, dosya isimleri en son aşama olan test raporunda bildirilecektir. Dosya sayısının artması ve isimlerinin değişmesi, proje hedeflerini ve başarısını etkilememektedir.

Tasarım belgesinde belirtilen Forum ismi, gerçekleştirim evresinde Ziyaretçi Defteri olarak değiştirilmiştir. Fakat planlanan işlevlerin tamamı bu farklı isim altında başarı ile gerçekleştirilmiştir.

Kod Bankası Projesi için İleride Planlanan İşler
  1. Kod Bankası bir çok programlama dilinden oluşmaktadır. Bu programlama dilleri, Kod Bankası Programı'nda mevcuttur. Fakat bir çoğu aktif olarak kullanılabilir değildir. İleride, bütün programlama dilleri için ilgili derleyicilerin programa entegre edilmesi düşünülmektedir.
  2. Kod Bankası Kod Seçim sayfasına konulan Platform ve Teknoloji seçimi bölümlerinin de, ileride aktif hale getirilmesi planlanmaktadır.
  3. Kod Bankası web tasarımına yönelik estetik kaygılar, zaman kısıtlılığı nedeni ile arka planda tutulmuştur. Sitenin görüntüsünün iyileştirilmesine yönelik olarak ileride bir çalışma yapılabilir.

Yazılım Bileşenleri ve Görevleri

Kod Bankası yazılımının gerçekleştirimi sonucunda ortaya çıkan temel bileşenler burada sıralanmıştır. Bileşenler arasında programlar, modüller, dizinler, dosyalar, veri tabanları ve html dosyaları bulunmaktadır. Her bileşenin görevi ve açıklaması verilmiştir. Bu kısım, ileride yapılacak yazılım güncellemelerinde geliştiricilere kılavuz görevi sağlamayı amaçlamaktadır.

Veritabanı Yapısı

Kod Bankası Tasarım Belgesinde verilmiş bulunan veritabanı tasarımına genel hatlarıyla bağlı kalınmıştır. Kod Bankası Sistemi'nde veritabanında bulunan tablolar ve bu tabloları oluşturan fonksiyonlar ile içerikleri aşağıda belirtilmiştir.

Kullanıcı Tablosu


Kod Tablosu


Ziyaretçi Defteri Tablosu


Kod Bankası Programı'nın yazılım bileşenlerini incelemek için aşağıda her işlem sayfası ayrı ayrı analiz edilmiştir.
Bu sayfaların içindeki işlevlerin detaylı açıklaması için Kod Bankası Kılavuzunu inceleyiniz. İşlevler içerisinde kullanılan fonksiyonlar çok fazla olduğundan bu raporda fonksiyonlardan bahsedilmemiştir. Fakat, Kod Bankasını oluşturan her bir yazılım kodu içerisinde ilgili fonksiyonlara ilişkin detaylı açıklama yapılmıştır.

Kod Bankası'nı oluşturan modüller ve bunları çalıştıran dosyalar hakkında bilgi aşağıda verilmiştir.

Kod Bankası Ana Sayfa

Kod Bankası ana sayfası frame yapısı taşımakta ve 3 farklı sayfadan oluşmaktadır. Bu sayfalar sırası ile, sol tarafdaki menü sayfası, orta kısımdaki içerik sayfası ve sağ tarafdaki duyuru ve reklam sayfasıdır. Bu sayfalar, Java Script ve CSS dosyaları PHP kodları içine gömülerek oluşturulmuştur. Bu nedenle, oldukça esnek bir yapıya sahiptirler. Ana sayfa içindeki orta kısım, menuden yapılan seçimlere göre değişecektir.

Ana Sayfa Dosyası: KodBank.php
  1. menu.htm
    1. sddm.css
    2. xpmenuv24.js

  2. anasayfa_icerik.php
  3. News.php
    1. calendar-win2k-1.css
    2. calendar.js
    3. calendar-en.js
    4. calendar-setup.js
News.php içinde çalışan takvim uygulaması için, yukarıda belirtilen java script dosyaları ve takvim formatını oluşturan CSS dosyası kullanılmıştır.

Kullanıcı Veri Giriş Sayfaları

Kullanıcı veri giriş sayfaları eski ve yeni kullanıcılar için ayrı ayrı gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, bu sayfaların veri tabanı ile haberleşmelerini sağlayacak opendb, closedb ve config PHP dosyaları oluşturulmuştur.
  1. login.php
  2. new_user.php
  3. config. php
  4. opendb.php
  5. closedb.php
Kod Seçim Sayfası

Kod seçim sayfası aşağıdaki dosyalardan oluşturulmuştur. Bu sayfada yine çerçeve (ing. frame) yapısı kullanılmıştır. Bu nedenle, 3 ana çerçeve dosyası vardır. Ayrıca, kategori alanlarında kullanılmak üzere dört adet iç çerçeve (ing. inline frame) kullanılmıştır.

Kod Seçim Sayfası: Code_Cerceve.php
  1. Matrix.php
    1. code_dil_seviye_platform_tekno.php
    2. code_kategori.php
      1. C_L1_Category.php
      2. C_L2_Category.php
      3. C_L3_Category.php
      4. C_L4_Category.php
    3. code_yukle_ara.php
  2. Yonlendirme.php
Bu sayfayı oluşturan, Matrix.php dosyası sayfa başlığını ve java script ile hazırlanan arkaplan resmini çalıştırmaktadır. Yonlendirme.php sayfası ise ileri,geri ve ev sayfası butonlarını içermektedir ve sayfa yönlendirilmesinde kullanılmaktadır. C_L1_Category.php dosyası her dilin ana kategori bilgilerini içermektedir. Ana,Yan,Alt ve Temel Kategoriler, sırası ile L1,L2,L3,L4 dosyaları içerisinde yapılandırılmıştır.

Kod İşlem Sayfası

Kod işleme sayfası aşağıdaki dosyalardan oluşturulmuştur. Bu sayfa içerisinde 2 adet iç çerçeve (ing. inline frame) ve 2 adet de metin kutusu kullanılmıştır.

Kod İşleme Ana Sayfası: Code_Yukle_Run_DB.php
  1. Code_Yukle_Run_DB.php
  2. Derle.php
  3. DB_Yukle.php
Dosyaların isimlerinden de anlaşılacağı üzere, Code_Yukle_Run_DB.php sayfası kodun yazıldığı veya yüklendiği, çalıştırıldığı ve veri tabanına eklendiği sayfayı oluşturmaktadır. Dosyaların derlenmesinde kullanılan ve sunucu ile iletişimi sağlayan Derle.php dosyası da yine bu sayfa içine entegre edilmiştir. Kullanıcıların isteği üzerine, eğer kodlar veri tabanına eklenmek istenirse DB_Yukle.php dosyası çalıştırılmaktadır.

Kod Arama Sayfası

Kod arama sayfası aşağıdaki dosyalardan oluşturulmuştur.
  1. Arama.php
  2. config. php
  3. opendb.php
  4. closedb.php
Kod arama sayfasını ve MYSQL arama komutlarını çalıştıran dosya, Arama.php olarak isimlendirilmiştir. Diğer dosyalar ise, veri tabanı kontrolü için kullanılan veri tabanı açma, kapama ve konfigürasyon dosyalarıdır.

Ziyaretçi Defteri Sayfası

Ziyaretçi Defteri sayfası aşağıdaki dosyalardan oluşturulmuştur.
  1. Ziyaretci_Defteri.php
  2. config. php
  3. opendb.php
  4. closedb.php
Ziyaretçi Defterini çalıştıran dosya Ziyaretci_Defteri.php dosyasıdır. Bu dosya, ziyaretçi defterine girilen bilgileri alarak veri tabanına aktarmaktadır. Ayrıca, girilen bilgilerin kontrolünü yaparak eksik veya yanlış girilen bilgiler hakkında kullanıcıları uyarmaktadır. Diğer dosyalar ise yine, veri tabanı kontrolü için kullanılan veri tabanı açma, kapama ve konfigürasyon dosyalarıdır.

Yazılımdan Kesitler

Bu kısımda, Kod Bankası'nın yazılımı çalıştırıldıktan sonra elde edilen ekran çıktılarına, yazıcı çıktılarına ve üretilen sonuçlara yer verilmiştir.

Kod Bankası'nın gerçekleştirim sayfaları aşağıda ilgili başlık altında gözlenmektedir. Verilen her bir sayfanın işlevini daha detaylı incelemek için Kod Bankası Kullanıcı Kılavuzu'na bakınız.

Kod Bankası Ana Sayfa

Kod Bankası Ana Sayfa


Kod Bankası Kullanıcı Veri Giriş Sayfası

Kod Bankası Kullanıcı Veri Giriş Sayfası Arayüzü


Kod Bankası Kullanıcı Veri Giriş Sayfası Hatası

Kod Bankası Kullanıcı Veri Giriş Sayfası Hatası


Kod Bankası Yeni Kullanıcı Veri Giriş Sayfası

Kod Bankası Yeni Kullanıcı Veri Giriş Sayfası


Kod Bankası Yeni Kullanıcı Veri Giriş Sayfası Hatası

Kod Bankası Yeni Kullanıcı Veri Giriş Sayfası Hatası


Kod Bankası Yeni Kullanıcı Veri Giriş Sayfası (Başarılı!)

Kod Bankası Yeni Kullanıcı Veri Giriş Sayfası (Başarılı!)


Kod Seçim Sayfası

Kod Seçim Sayfası Arayüzü


Yukarıda verilen kod şeçim arayüzünden, öncelikle dil seçimi yapılacaktır. Dil seçimi, kayan çubuk (ing. scroll bar) arayüzü kullanılarak aşağıda belirtildiği biçimde gerçekleştirilmektedir. Dil seçiminden sonra platform ve teknoloji seçimi de yine aynı şekilde kayan çubuk arayüzü üzerinden yapılmaktadır.

Dil Seçimi!

Platform Seçimi!

Teknoloji Seçimi!


Kod Bankası Kod Yazma, Yükleme, Çalıştırma ve Veri Tabanına Ekleme Sayfası

Kod Bankası Kod Yazma, Yükleme, Çalıştırma ve Veri Tabanına Ekleme Arayüzü

Kod Bankası Kod Arama Sayfası

Kod Bankası Kod Arama Sayfası


Kod Bankası Ziyaretçi Defteri

Kod Bankası Ziyaretçi Defteri Arayüzü


Kullanıcı Kılavuzu

Kod Bankası Kullanıcı Kılavuzu yazılımın amacını, özelliklerini, becerilerini, hangi platformlarda ve nasıl çalıştığını içermektedir. Kullanıcı kılavuzuna buradan erişebilirsiniz.