KOD BANKASI KULLANIM KILAVUZU



İçerik


Kurulum

Platform

Kod Bankası, Hypertext Preprocessor (PHP) dili ile yazılmış ve veritabanı yönetim sistemi olarakda MySQL kullanılmıştır. Bu nedenle, PHP ve MySQL uyumlu olan her platformda çalıştırılması mümkündür. Uygulama, Apache Server 2.2.8 üzerinde MySQL 5.0.51b ve PHP 5.2.6 kullanılarak Windows XP üzerinde gerçekleştirilmiştir. Ancak performans açısından UNIX, Apache, PHP ve MySQL kombinasyonu önerilmektedir.

Altyapı oluşturulurken işletim sistemi, Apache sunucu, PHP ve MySQL için ilgili programların kendi kurulum kılavuzları esas alınmalıdır. Bu kılavuzlar hakkında detaylı bilgi http://www.wampserver.com/ adresinden temin edilebilir.

Sistem Kurulumu

Kod Bankasının tüm sistem dosyaları, WAMP Sunucu klasörlerinden www klasörünün altında Kod Bankası için yaratılacak olan dizin altına kopyalanmalıdır. Başlangıç sayfası Kod_Bank.php'dir. Eğer belirtilen dizin altında "Kod_Bank.php" yok ise direk Kod Bankası ağ sayfası yöneticisi ile irtibata geçilmelidir.
İrtibat için tıklayınız!

Kod Bankası Sistemi, üç tablodan oluşan bir veritabanı kullanmaktadır. Bu tabloları oluşturan fonksiyonlar ve içerikleri aşağıda belirtilmiştir.

Kullanıcı Tablosu


Kod Tablosu


Ziyaretçi Defteri Tablosu


Temel Kavramlar

Kod Bankası, farklı programlama dillerinde açık kaynak kod sağlamak amacı ile geliştirilmiştir. Kullanıcıların Kod Bankası'nı etkin bir şekilde kullanmaları için yapmaları gereken tek işlem üye olmaktır. Bu nedenle, Kod Bankası Menü'sünde yer alan Kullanıcı İşlemleri altındaki kayıt kısmından kullanıcılar sisteme üye olmalıdırlar.

Kod Bankası'nın temel işlevleri ve buna paralel kavramlar aşağıda sırası ile belirtilmiştir.
  1. Kod seçimi,
    1. Dil Seçimi,
    2. Platform Seçimi,
    3. Teknoloji Seçimi,
    4. Seviye Seçimi,
    5. Ana Kategori, Yan Kategori, Alt Kategori ve Temel Kategori Seçimi,
    6. Kod İşlem Seçimi,
      1. Kod Yazma, Yükleme, Çalıştırma ve Veri Tabanına .Ekleme,
      2. Kod Arama,
  2. Kod yazma,
  3. Dosyadan kod yükleme,
  4. Kod çalıştırma (ing. Compiling),
  5. Kullanıcı isteğine göre kodu Veri Tabanına ekleme,
  6. Ziyaretçi defterine ilgili programlama dili ile ilgili mesaj gönderme,
  7. Diğer
    1. Duyuru yapma,
    2. Reklam verme,
    3. Takvimden ilgili günün (eski tarihli de olabilir) gazetesini okuma.
Kod Bankası'nın ana işlem sayfaları hakkındaki detaylı bilgiler, aşağıda ilgili başlıklar altında belirtilmiştir.

Kullanım

Kod Bankası'nın geliştirilen arayüzleri, aşağıda sırası ile tek tek ve ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

Kod Bankası Ana Sayfa Kullanımı

Kod Bankası Programı'na girildiğinde karşılaşılan ana sayfa gerçekleştirimi aşağıda verilmiştir. Bu sayfa 3 ana çerçeveden oluşmaktadır.

Sol tarafdaki çerçevede Kod Bankası menülerine erişim bulunmaktadır. Java Script ve CSS Formatı ile oluşturulan menu oldukça esnek bir yapıya sahiptir. Menu'nün en tercih edilen özelliği fazla yer kaplamadan iç içe alt başlıkların oluşturulmasının mümkün olabilmesidir.

Sağ tarafdaki çerçevede ise haber, duyuru ve reklamlar için ayrılmış bir alan bulunmaktadır. Görsel açıdan dikkat çekmesi için duyurular kayan tablo içinde verilmiştir. Sağ çerçeve içerisinde ayrıca takvim ve saat bulunmaktadır. Takvim özellikli bir takvim olup üzerindeki herhangi bir tarihe tıklandığında, ilgili günün Hürriyet Gazetesi açılmaktadır. Bu işlevin, Kod Bankası'nın daha eğlenceli ve tercih edilen bir site olmasına yardımcı olacağı düşünülmektedir.

Kod Bankası Ana Sayfa

Kod Bankası Ana Sayfa

Kod Bankası ana sayfasının ortasında bulunan alan ise proje ve geliştiricisi Sn. DİLEK BAŞARAN hakkında bilgi vermektedir. Proje ile ilgili bilgiler dikkat çekmesi için, java script ile geliştirilen yanıp sönen yazı formatında gösterilmiştir. Ayrıca, geliştirici'nin java script ile işlenen bir kaç fotoğrafı bulunmaktadır. Fotoğrafın üzerine fare ile gelindiğinde, Kod Bankası Programı geliştiricisinin başka bir fotoğrafı gözlenmektedir. Bu alanda ayrıca, kullanıcıların kayıt olmalarını sağlamak ve onları yönlendirmek üzere hazırlanmış uyarı mesajı bulunmaktadır.

Kod Bankası Kullanıcı Veri Giriş Sayfası Kullanımı

Kod Bankası, eski ve yeni kullanıcıları için iki ayrı kullanıcı veri giriş sayfası içermektedir. Yeni kullanıcılardan daha kapsamlı veriler istenirken, eski kullanıcılar Kod Bankasına sadece kullanıcı isimleri ve şifreleri ile girebilmektedirler. Kayıtlı olmayan kullanıcılar, Kod Bankası ana sayfasından Kod Bankası programının içeriğini görebilmekte fakat hiç bir şekilde uygulama sayfalarına ulaşamamaktadırlar. Kod Bankası sayfalarını kullanabilmek için tek ve geçer şart üye olmaktır.

Kod Bankası'nın eski ve yeni kullanıcı veri giriş sayfalarının gerçekleştirim çıktıları ve tüm alternatif işlevleri aşağıda sırası ile verilmiştir.

Kod Bankası kullanıcı veri giriş sayfası ilk önce eski kullanıcılara yönelik olarak aşağıdaki biçimde açılmaktadır.

Kod Bankası Kullanıcı Veri Giriş Sayfası

Kod Bankası Kullanıcı Veri Giriş Sayfası Arayüzü


Eğer daha önce üye olmamış yeni bir kullanıcı sadece kullanıcı ismi ve şifre ile giriş yapmak isterse aşağıdaki biçimde bir uyarı ile karşılaşmaktadır. Bu durumda iki alternatif mevcuttur. Eğer kullanıcı eski kullanıcı ise bilgilerini doğru bir şekilde tekrar girmelidir veya yeni kullanıcı ise yeni üyelik için hazırlanmış ikaz yazısına tıklayarak detaylı bilgi girişi sonrasında Kod Bankası'na üye olmaldır.

Kod Bankası Kullanıcı Veri Giriş Sayfası Hatası

Kod Bankası Kullanıcı Veri Giriş Sayfası Hatası


Yeni üye girişine tıklayan kullanıcılar, aşağıda belirtilen arayüze bilgilerini girerek Kod Bankası'na üye olabilirler. Üye olan tüm kullanıcılar, Kod Bankası Programı'nın tüm arayüz sayfalarına erişim hakkına sahiptirler.

Kod Bankası Yeni Kullanıcı Veri Giriş Sayfası

Kod Bankası Yeni Kullanıcı Veri Giriş Sayfası


Yeni kullanıcılar, kayıt olurken veri tabanında hali hazırda var olan kullanıcılar ile aynı kullanıcı isimlerini seçerler ise aşağıda görülen hata mesajlı arayüz ile karşılacaklardır.

Kod Bankası Yeni Kullanıcı Veri Giriş Sayfası Hatası

Kod Bankası Yeni Kullanıcı Veri Giriş Sayfası Hatası


Yukarıda belirtilen hata durumu ile karşılaşan yeni kullancılar, başka bir kullanıcı ismi ile bilgilerini tekrar girdiklerinde başarılı bir şekilde Kod Bankası'na üye olabilirler. Bu durumda, yeni kullanıcıların karşılaşacakları arayüz gerçekleştirimi aşağıda verilmiştir.

Kod Bankası Yeni Kullanıcı Veri Giriş Sayfası (Başarılı!)

Kod Bankası Yeni Kullanıcı Veri Giriş Sayfası (Başarılı!)


Kod Bankası Kod Seçim Sayfası Kullanımı

Kod Bankası'nda kullanıcılar, veri giriş işlemlerini tamamlandıktan sonra kod seçim sayfasındaki ilgili her alanda yönlendirme seçimlerini belirtmelidirler. Bütün seçenekler belirlendikten ve onay butonu ile seçimler çalıştırıldıktan sonra bir sonraki aşamaya geçilebilmektedir.

Aşağıda kod seçim sayfası için hazırlanan arayüz görülmektedir.

Kod Seçim Sayfası

Kod Seçim Sayfası Arayüzü


Yukarıda verilen kod şeçim arayüzünden, öncelikle dil seçimi yapılacaktır. Dil seçimi, kayan çubuk (ing. scroll bar) arayüzü kullanılarak aşağıda belirtildiği biçimde gerçekleştirilmektedir. Dil seçiminden sonra platform ve teknoloji seçimi de yine aynı şekilde kayan çubuk arayüzü üzerinden yapılmaktadır.

Dil Seçimi!

Platform Seçimi!

Teknoloji Seçimi!


Kod Bankası'nın, kod seçim sayfasındaki seviye seçimi ve kod işlemleri seçimi ise radyo düğmeleri (ing. radio buton) ile gerçekleştirilmektedir. Ana, yan, alt ve temel kategorilerin seçiminde de yine aynı şekilde radyo düğmeleri kullanılmıştır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, her dilin kategorilerinin birbirinden farklı olmasıdır. Dil seçimi yapıldıktan sonra, ilgili dilin ana kategorisi programlama dili kategorisi seçimi kısmındaki ana kategoride değişmektedir. Ana kategori programlama diline uygun olarak değiştikten sonra kullanıcı istediği bir ana kategori maddesine tıkladığında bir alt seviyede olan yan kategori tablosu açılacaktır. Yine buradan yapılacak seçim doğrultusunda alt ve temel kategorilerdeki ilgili başlıklar gözlenebilecektir. Eğer seçilen bir dilin 3. seviyesinde bulunan alt kategorilerinin altında herhangi bir başlık maddesi bulunmuyorsa temel seviye kategorisi yukarıdaki kod seçim arayüzünde de görüldüğü üzere boş görünecektir.Eğer ilgili kategorinin altında tek bir kod dosyası var ise bu kodda direk olarak temel kategorinin altında gözlenebilecektir. İlk aşamada dillerin organizasyonları için 4 seviye kategorilendirme düşünülmüştür. Fakat gerekli görülmesi durumunda, bu düzeyler arttırılabilir. Seviyeli kategori kullanılması hem veri tabanı aramalarında kolaylık sağlaması ve hem de organizasyon bütünlüğü açısından önemli görülmektedir. Ayrıca, kullanıcıların eğitimi için ve ne tür bir konu ile uğraştıklarını görmeleri açısından da bu tarz bir kategori seviyelendirilmesi uygun bulunmuştur. Aynı zamanda bu kullanım, dillerin birbirleri ile karşılaştırılmasına da olanak sağlayacaktır.

Kod işlemleri seçiminde ise kullanıcıya kod yükleme (yazma, çalıştırma ve VT'ye ekleme işlemi) veya kod arama işlem seçimi sunulmuştur. Bu seçime göre, program bir sonraki aşamaya yönlendirilecektir.

Kod seçim sayfasında belirtilen bütün seçimler yapıldıktan sonra, Seçimleri İşle butonuna basılarak bir sonraki aşamaya geçilebilecektir. Kod seçim sayfasındaki bu seçimler tamamlanmadan, başka bir sayfa çalıştırılamayacaktır.

Kod seçim sayfasında bulunan ileri (sağ yönlü ok), geri (sol yönlü ok) ve ev butonları ile kod seçim sayfasında yapılan işlemlere uygun olarak ilgili sayfalar açılabilecektir. Ev şekli ile belirtilen butona basıldığında, Kod Bankası Programı'nın ana sayfasına dönülecektir.

Kod Bankası Kod Yazma, Yükleme, Çalıştırma ve Veri Tabanına Ekleme Sayfası Kullanımı

Kod Bankası Kod Seçim sayfasındaki seçimler yapıldıktan sonra, eğer Kod Yükle! butonuna basılmış ise aşağıda gerçekleştirilimi verilen Kod Bankası Kod Yazma, Yükleme, Çalıştırma ve Veri Tabanına Ekleme Sayfası açılacaktır.

Kod Bankası Kod Yazma, Yükleme, Çalıştırma ve Veri Tabanına Ekleme Sayfası

Kod Bankası Kod Yazma, Yükleme, Çalıştırma ve Veri Tabanına Ekleme Arayüzü

Bu sayfada, kullanıcı isterse kendisi kod yazarak (ilk blok) veya bir dosyadan ilgili kod dosyasını yükleyerek (ikinci blok) kodunu çalıştırabilecektir (üçüncü blok). Fakat kullanıcı aynı anda hem kod yazma ve hem de dosyadan kod yükleme işlemlerini birlikte gerçekleştiremeyecektir. Bu iki opsiyondan sadece birini seçmek durumundadır. Kullanıcı dostu bir arayüz sağlaması açısından, kodu yazarak yükleme, kodu dosyadan yükleme ve kod çalıştırma (ing. compile) işlemleri aynı sayfa içerisinde gerçekleştirilmiştir. Bunlara ek olarak, kullanıcı başarı ile çalıştırdığı kod dosyasını isterse veri tabanına yine aynı sayfa içinden ekleyebilecektir. Fakat, bu durum kullanıcı için bir zorunluluk oluşturmamaktadır. Yani, başarı ile çalışan bir kod dosyasının, kullanıcı onaylamadığı takdirde veri tabanına girişi yapılmayacaktır.

Yazılan veya yüklenen kod çalıştırıldıktan sonra, eğer kodda bir hata oluşmaz ise Kod Başarı ile Çalıştırıldı! mesajı dönecektir. Fakat bir hata oluşur ise, bu hata mesajı da yine aynı blokda kullanıcıya bildirilecektir.

Kullanıcı, başarı ile çalıştırdığı kodu ilgili dilin veri tabanına yüklemek isterse dördüncü blokda bu işlemi gerçekleştirebilecektir. Yine bu blok içinde, kodun başarı ile ilgili programlama dilinin veri tabanına eklenip eklenmediği mesaj bilgisi kullanıcıya iletilecektir.

Kod Bankası Kod Arama Sayfası Kullanımı

Kod Bankası içerisindeki Kod Arama Sayfası'nda, kullanıcı bulmak istediği koda ilişkin anahtar kelimeyi yazarak arama yapabilecektir. Bu sayfa içerisinde ayrıca, ileri ve geri sayfalar arasında gezinmeyi sağlayan ve Kod Bankası ana sayfasına dönmeyi gerçekleştiren butonlar bulunmaktadır.

Kod Bankası Kod Arama Sayfası

Kod Bankası Kod Arama Arayüzü


Kod Bankası Ziyaretçi Defteri Sayfası Kullanımı

Kod Bankası'nın içerisinde her dil için ayrı bir ziyaretçi defteri bulunacaktır. Örneğin, C Programlama dilini seçen bir kullanıcı, C ile ilgili iletilerin olduğu ziyaretçi defterini görecektir. Kod Bankası Ziyaretçi Defteri arayüzü ve gerçekleştirimi aşağıda verilmiştir.

Kod Bankası Ziyaretçi Defteri

Kod Bankası Ziyaretçi Defteri Arayüzü


Kullanıcılar, Kod Bankası Programına giriş yaptıktan ve kod seçim sayfasında yer alan dil seçimini gerçekleştirdikten sonra yine kod seçim sayfasında yer alan Ziyaretçi Defteri! butonuna tıklayarak, ilgili programlama dili ile ilgili iletileri içeren ziyaretçi defterine giriş yapabileceklerdir. Ziyaretçi defteri içinde yer alan, Ziyaretçi Defterinden Çık! butonu seçildiğinde ise kod seçim sayfasına geri dönülecektir. Buradan da, istenilmesi durumunda Ev şeklindeki butona basılarak Kod Bankası ana sayfasına geçiş yapılabilecektir.

Bakım

Kod Bankası'na yeni programlama dillerinin eklenmesi, kodların ana, yan, alt ve temel kategori bilgilerinin oluşturulması ve güncellenmesi işlemlerini Kod Bankası Sistem Yönetisi gerçekleştirecektir. Veri tabanında SQL komutları kullanılarak yapılacak bu değişiklikler, Kod Bankası içerisindeki Kod Tablosu ve Dil Ağ Tablolarını güncelleyecek ve değiştirecektir. Kod Bankası Programı oldukça modüler ve esnek tasarlandığı için dil, kategori ve kod eklemeleri ile ziyaretçi defteri ileti eklemeleri bu şekilde kolaylıkla sağlanacaktır.

Kod Bankası Programı bakım ihtiyacında, irtibat için tıklayınız!