PTasarım Belgesi

 

Proje Başlığı

 

Öğrenci1, Öğrenci2, Öğrenci3
(özgeçmişlere bağlantılar olmalı)

 

Tasarım Belgesi

 

Yazılım Geliştirme Projesi

Bilgi Teknolojileri Sertifika Programı

İDEA: ODTÜ Sanal Kampüsü
  

 

Tarih



Öz

Bu kısımda belgenin amacı ve içeriği  kısaca verilecek.

Kapsam

Bu kısımda geliştirlecek yazılımın hedefleri, başlıca müşteri isterleri  ve tasarım sınırlamaları verilecek.

Mimari Tasarım

Yazılımın modülleri arasındaki hiyerarşik ilişki ve bu modüller arasındaki etkileşim şekli bu kısımda anlatılmalıdır. Bu kısım  kulanılan stratejiye göre (yapısal veya nesne yönelimli) önemli farklılıklar gösterir. Nesne yönelimli yaklaşımda bir hiyerarşi söz konusu değildir. Bu durumda sınıflar ve arasındaki mesaj yapıları verilebilir.Bu işlem için UML'in "Collaboration Diagram"ını kullanabilirsiniz. Daha önce analiz evresinde çizilmiş olan Collaboration Diagramını detaylandırabilirsiniz.

Veri Tasarımı

Kullanılan stratejiye göre (yapısal veya nesne yönelimli) veri nesneleri, veri yapıları, dosya ve veri tabanı yapıları v.s. verilmelidir. Yapısal analiz ve tasarım kullanıyorsanız,  ER şemaları (analiz evresinde de geliştirilmiş olabilir) ve veri nesne tarifleri mutlaka olmalıdır. Daha sonra bunlar veri yapılarına dönüştürülmelidir.  Nesne yönelimli stratejileri kullananlar ise artık bu raporda sınıf ve nesne tasarımlarını yapmalıdırlar.Bu amaçla UML'in "Object" ve "Class" Diyagramlarını kullanabilirsiniz.

Kısaca, veri tasarımı gerçekleştirim evresinde kullanılacak değişkenleri, dosyaları, veri ve veritabanı yapılarını kesin bir biçimde tanımlamalıdır.

Arayüz Tasarımı

Bu kısımda, yazılımdaki modüller   ve yazılım ile kullanıcı arasındaki arayüzlerin tasarımı yapılmalıdır. Tasarım evresinde hem Veri Akış Şeması hem de Kontrol Akış Şeması mutlaka verilmelidir.

Bunların düzeyi tamamen projelere bağlı olup  gerçekleştirim evresinde gerekli olan arayüzlerin tüm tanımlarını içermelidir. Örneğin, bir modül çağrılırken gerekli olan parametreleri ve tipleri verilmelidir. Kullanıcı arayüzündeki girdiler ve çıktılar ayrıntılı olarak temsil edilmelidir.

Prosedürel Tasarım

Yazılım modüllerinin (örnek: procedure, function, subroutine) nasıl çalıştığı bir programlama diline yakın bir dille cümlelerle anlatılmalı. Şayet analiz evresinde PSPEC (Process Specification), CSPEC (Control Specification) ve Durum Geçiş Şeması (State Transition Diagram) geliştirilmişse prosedürel tasarım  kolaylıkla yapılabillir.

Proje Planı ve Uygulama Takvimi

Analiz sonucunda ortaya çıkan değişiklikler proje planı ve uygulama takvimine yansıtılmalı.

Kaynakça

Yararlanılan veya yararlanılacak kaynaklar.