PProje Teklifi

 

 

Azrael Online Hasta Takip Otomasyonu

 

Fırat Kuran

Melike Funda Müftüoğlu

 

 

Proje Teklifi

Yazılım Geliştirme Projesi

Bilgi Teknolojileri Sertifika Programı

İDEA: ODTÜ Sanal Kampüsü
  

 

12 Nisan 2004



Amaç

Günümüzde hastanelerde hasta işlemlerinin takip edilmesi ve eczanelerde ilaç stok ve fiyatlarının kontrolü için halihazırda çeşitli yazılımlar kullanılmaktadır. Ancak bu proje kapsamında temel olarak amaçlanan şey hastane-eczane ve eczane-hasta arasındaki iletişimin kurulmasıdır.  

Proje Tanımı

Bu projede ilk olarak bir hastanın hastaneden telefonla randevu almasından itibaren hastanın hastane içindeki bütün işlemlerinin takibinin yapılması sağlanacaktır. Eczaneler hastanede doktorların yazdığı reçetelere ,online hastanenin veritabanına bağlanarak ulaşabileceklerdir. Hastane ve eczaneler arasında kurulan iletişimle online olarak görüntülenecek olan reçete sayesinde doktorların zaman zaman okunması imkansızlaşan el yazılarının eczacıya getirdiği zorluklar bertaraf edilebilecektir. Doktorlara verilecek olan Pocket PC'ye yapılacak  yazılım ile doktorların acil durumlarda herhangi bir yerden, hastaya müdahele etmeden önce gprs ile online hasta bilgilerini ve daha önce geçirdiği rahatsızlıkları anında görmeleri  sağlanacak ve bu şekilde olası bir hatalı müdahele (hastaya almaması gereken bir ilaç verilmesi gibi)  önlenecek ve hasta hakkında daha doğru teşhis yapılması mümkün olacaktır. Eczane tarafında ise eczaneye gelen hasta isterse o eczanenin müşterisi olarak kayıt yaptırabilecektir. Kayıtlı müşteriler eczane için tasarlanan web sitesini kullanarak hangi tarihte hangi ilaçları aldıklarını ve bu ilaçların kullanma talimatlarını online olarak izleyebileceklerdir.Ayrıca eczanenin web sitesine giren ziyaretçiler eczanedeki ilaç ve diğer ürünlerin fiyatlarını öğrenebileceklerdir. Bunların dışında, tasarlanan web sitesinde eczanenin tanıtımı, nöbetçi eczaneler, doktor adresleri, sağlıkla ilgili haberler, eczacınıza danışın kısımları bulunacaktır.

Projenin Kapsamı

 Bu proje kapsamında, hastane bölümünde hasta aldığı randevuya geldiğinde programa kaydı yapılacak ve hastaya bir takip no verilecektir. Hastane içindeki tüm işlemler ödemenin yapılmasına kadar bu takip no ile yapacaktır .Hasta bu takip no ile rahatsızlığıyla ilgili bölümdeki doktora gidecek, doktorun istemiş olduğu tahlilleri hastane içerisinde gerçekleştirecek, tahlil labavatuarları yine aynı takip no ile hastanın yaptırması istenen tahlilleri görebilecek ve sonuçlandıracak, hasta daha sonra bu tahlil sonuçları ile doktora geri dönecektir. Doktor da bu tahlil sonuçlarını yine bu programdan görebilecektir.Daha sonra doktor sonuçlara göre hastasına reçete yazacak yada hastane içerisinde gerekli operasyonların yapılmasını isteyecektir. Hasta rahatsızlığı ile ilgili tüm işlemleri bitirdikten sonra takip no'suna göre hastanede yaptırdığı hareketlerin ödemesini yapacaktır.Doktorun kestiği reçete numarası ile de herhangi bir eczaneden bu reçeteye bağlı ilaçları alabilecek ve daha sonra istediğinde eczanenin web sayfasından hangi tarihte hangi ilaçları aldığını takip edebilecektir. Pocket PC' deki yazılım ile doktorun herhangi bir yerden hasta bilgilerine nüfüs cüzdanındaki no ile ulaşabilmesi sağlanacaktır.Eczanelerin ise kendi web siteleri ile müşterilerini tutması amaçlanmaktadır. 

Yöntemler, Yazılım Araçları ve Platform

Yöntem:

Ortaya çıkabilecek yeni ihtiyaçların projeye dahil edilebilmesi için Helezon Süreç Modeli uygun görülmüştür.   

Yazılım Araçları:

Hastane veritabanı sistemleri için MS SQL 2000 , eczanenin web sitesindeki veritabanı sistemi içinde MS Access kullanılacaktır.Web üzerinden gerçekleşecek sorgular için ASP kullanılacaktır.Hastanedeki yazılım Visual Basic, Pocket PC üzerindeki yazılım .NET teknolojisi ile geliştirilecektir.

Önemli Kilometre Taşları

Proje Teklifi: 12 Nisan 2004

 

Projenin amacı ve kapsamı belirtilecek.

 

Ara ürünlerin planlanması: 15 Nisan 2004

Hastanede, eczane web sitesinde ve Pocket PC'de gerçekleştirilecek yazılımların ayrı ayrı planlanması ve bütünleştirme gereklerinin saptanması yapılacak.

 

Veri modelleme: 22 Nisan 2004

Eczane web sitesindeki veritabanı ve hastane veritabanı için nesne ilişki şemaları ve veri sözlükleri oluşturulacak.

 

Analiz: 26 Nisan 2004

Bu evrede projenin kesin tanımı verilecek ve ne yapılacağı üzerinde durulacaktır. Projenin analizi sistem mimarisi ve isterler analizi verilerek yapılacaktır. Analiz evresi sonunda analiz belgesi teslim edilecektir.

 

Veri tasarımı: 3 Mayıs 2004

Bu evrede çözümleme aşamasında elde edilen Nesne İlişki şemaları yardımıyla veri tabanı tabloları oluşturulacak ve tablolar detaylandırılacaktır.

 

Kullanıcı arayüzleri tasarımı: 15 Mayıs 2004

Bu evrede hastane ve Pocket PC'de gerçekleştirilecek yazılımlarda kullanılacak arayüzlerin ve hastalar için bir arayüz işlevi görecek olan eczanenin web sitesinin tasarımı gerçekleştirilecektir.

 

Tasarım:

24 Mayıs 2004

Bu evrede yazılım hedefleri ve başlıca müşteri isterleri incelenecek, projenin nasıl gerçekleştirileceği kapsamlı bir şekilde verilecektir. Bu evrede mimari tasarım, veri tasarımı ve prosedürel tasarım yapılacaktır. Tasarım evresi sonunda tasarım belgesi teslim edilecektir.

 

Gerçekleştirim: 21Haziran 2004 Bu evrede proje daha önce yapılan analiz ve tasarım göz önünde bulundurularak kodlanacak ve çalışır duruma getirilecektir. Gerçekleştirim sonuçları (tasarımdan sapmalar v.s.) ve ortaya çıkan sorunlar incelenecektir. Bu evrenin sonunda gerçekleştirim belgesi teslim edilecektir.
Test:

 

28 Haziran 2004

 

Bu evre sonunda test edilen modüllerin tarifini ve test sonuçlarını içeren bir test belgesi teslim edilecektir
Sunum:

10 Temmuz 2004

Gerçekleştirilen yazılım projesinin sunumu yapılacak.

Kaba Proje Planı ve Uygulama Takvimi

Milestones
Aylar
Nisan Mayıs Haziran Temmuz
Günler 1    12  15  22  26  30  1   3   15  24  31  1   21   28  30    10
Proje Teklifi
Ara ürünlerin planlaması
Veri modelleme
Analiz                                
Veri tasarımı
Kullanıcı arayüzleri tasarımı                                
Tasarım                                
Gerçekleştirim                                
Test                                
Sunum Hazırlığı