Azrael Online Hasta Takip Programı'nın ilk aşamasında Hastane Yazılımı sayesinde hastanın hastaneye gelmesi ile birlikte, hastane içindeki bütün işlemleri takip edilir. İkinci aşamada hasta kendisine verilen reçete numarasıyla AZRAEL'in Eczane Yazılımı'na sahip olan eczanelerden ilaçlarını temin edebilir. Hasta ilaçlarını temin ettiği eczanenin müşterisi olarak kayıt yaptırırsa eczaneden gerçekleştirdiği işlemlere internet üzerinden ulaşabilir. Ayrıca doktorlar, Pocket PC yazılımı ile bulundukları herhangi bir yerden hasta geçmişine ulaşabilirler. Bu sistemde, hastane içindeki otomasyonun sağlanması dışında, hastane-eczane, eczane-hasta ve doktor-hastane arasında bilgi transferi gerçekleştirilmesi esastır.
Hastane Yazılımı:
Hastane yazılımında Visual Basic 6.0 ve MSSQL 2000 veritabanı kullanılmıştır. Yazılım tüm Windows ortamlarında çalışmaktadır.
Eczane Yazılımı:
Eczane Yazılımı ASP ve MS Access 2000 veritabanı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu nedenle, ASP uyumlu ve MS Access'a sahip her platformda çalışabilir.
Pocket PC Yazılımı:
Pocket PC Yazılımı Microsoft Windows CE .NET işletim sisteminde çalışmaktadır.
Hastane Yazılımı:
Hastane Yazılımının, bilgisayara kurulumu setup.exe dosyasıyla kolayca gerçekleştirilebilir. Çalışılan platform üzerinde SQL Server Service Manager'in çalışır durumda olduğundan emin olunmalıdır. Daha sonra ayarlar.exe çalıştırılarak veritabanı parametreleri girilir ve programdan otomatik olarak veritabanı oluşturulur. Kullanıcı tanımları kurulum esnasında hastane yöneticisi tarafından veritabanı üzerinden gerçekleştirilmelidir. Pocket PC programına veri aktarımı sağlayan web servis'in çalışması için de bilgisayara .NET Framework 1.1 'in yüklenmesi gerekmektedir.
Eczane Yazılımı:
Tüm dosyaları http sunucusunun yayın dizinine kopyalanmalıdır. Başlangıç sayfası index.asp'dir.Eğer sunucunun default dokümanları arasında "index.asp" yok ise sunucunun kılavuzuna başvurularak eklenmelidir. Access veritabanı , web sayfası klasörünün altında açılacak "webdb" klasörünün içine kopyalanmalıdır.
Pocket PC Yazılımı:
Pocket PC Yazılımının kurulumu için, Pocket PC'ye .NET Compact Framework yüklenmelidir. Daha sonra programın çalıştırılabilir .exe'si pocket PC ye kopyalanarak program çalışır hale gelir.
Desk Görevlisi olarak sisteme giriş yapmış olan hastane görevlisi tarafından kullanılır.Ana ekrandaki işlemler menüsünden "Hasta Kayıt" seçilir.Ekrana Hasta Listesi gelecektir.
Buradaki ekrandan "Yeni Kayıt" butonuna basılarak "Hasta Bilgileri" ekranına ulaşılır ve hasta bilgileri girilerek hastanın kaydı gerçekleştirilir.
Bu ekrandan kaydı yapılmış olan hastanın, şikayetleri girilir ve uygun doktora sevk edilir.Bu arada hastaya otomatik olarak bir hasta kabul numarası verilir. Bu numara ile hastane içindeki diğer bütün işlemler gerçekleştirilecektir.
Sisteme doktor olarak giriş yapmış olan kullanıcı ana ekrandaki işlemler menüsünden "Tahlil ve Muayene" işlemini seçerek kabulü yapılmış olan hastaları listeler. Doktor kendisine sevk edilmiş olan hastanın hasta kabul numarasını kullanarak bu ekranda arama yaptırabilir.
Gelen Hasta kaydı üzerine çift tıklanarak veya "İncele" butonu kullanılarak hasta için gerekli işlemler seçilebilir.Bu ekranda hastanın yapması gereken tahliller seçilir. Tahlil dışında verilen hizmetler ekranın altındaki kısma girilir.
Sisteme Laborant olarak giriş yapmış olan kullanıcı, işlemler menüsünden "Test Bul" işlemini seçerek, hastanın laboratuardan istenmiş tahlillerini görüntüler ve sonuçlarını girerler.
Bu ekranda girilen sonuçlar "Tahlil/Muayene" ekranında görüntülenir.
Sisteme Doktor kullanıcı seviyesinde giriş yapmış olan kullanıcı Ana Ekrandaki işlemler menüsünden "Teşhis Tanım" işlemini seçerek, Teşhis listesini görüntüleyebilir. Teşhis tanımı yapılacak hastanın hasta kabul numarası ile arama yaptırılabilir. Daha sonra hasta listeden seçilerek yapılan teşhis girilir.
Hasta için teşhis tanımı yapıldıktan sonra, doktor ana ekrandaki işlemler menüsünden "Reçete Yazımı" işlemini seçerek hasta için yeni reçete oluşturabileceği gibi varolan reçeteye eklemeler de yapabilir. Bu aşamada hastaya otomatik olarak bir reçete numarası verilir.
Hastanın hastane içindeki bütün işlemleri bittikten sonra, desk görevlisi tarafından hastanın ödeme işlemi gerçekleştirilir. Bunun için İşlemler Menüsünden Ödeme işlemleri seçilir.
Hasta kabul numarası ilgili yere girildiğinde ödeme ile ilgili diğer bilgiler otomatik olarak görüntülenir ve ödeme işlemi gerçekleştikten sonra hastanın çıkışı verilmiş olur.
Pocket PC üzerindeki sorgulama ekranından hastanın TC kimlik numarası, adı ve soyadı veya nüfus Cüzdanı numarası girilip Sorgula butonuna basıldığında hastaya konulmuş teşhislere, hastanın halihazırda yapılmış bulunan tahlillerine ve hastanın geçmişine ulaşılabilir.
Eczacı öncelikle ana ekrandaki "Yönetici Girişini" kullanarak sisteme admin olarak giriş yapar.
Sisteme giren yönetici yapmak istediği işlemi seçeceği yönetici işlemleri sayfasına yönlendirilir.
Müşteri Kayıt:
Müşteri Kayıt linkine tıklandığında kayıtlı müşteri listesi ekrana gelir.Yönetici bu ekrandan yeni müşteri kaydı yapabileceği gibi varolan kayıtlar üzerinde değişiklik yapabilir veya kayıt silebilir.
Reçete Sorgulama Modülü:
Yönetici İşlemleri sayfasından Reçete Görüntüleme seçilerek, yönlendirilen ekranda hangi hastanenin veritabanına ulaşılacağı seçilir. Müşteriden alınan reçete numarasıyla sorgulama yapılarak reçete bilgilerine ulaşılır.
Reçete bilgilerinin görüntülendiği ekran aşağıdaki verilmiştir.
Kaydet butonuna basılarak reçete bilgileri, eczane veritabanına alışveriş olarak aktarılabilir.Bunun için müşterinin müşteri numarası girilmelidir. Müşteri eczaneden ilk defa alışveriş yapıyorsa "Yeni Müşteri Kaydı" ile müşterinin kaydı yapılır.
Alışveriş Bilgisi Sorgulama Modülü:
Eczanenin Kayıtlı Müşterileri kullanıcı adı ve şifresiyle bu modüle ulaşıp geçmiş alışveriş bilgilerine ulaşabilirler.