PTest Belgesi | ||
Öz
Test Planı Kongre Yönetim Sistemi projesi testi için aşağıdaki ortam kullanılmıştır. Test makinesi olarak kullanılacak bilgisayar üzerinde Windows XP işletim sistemi, Apache Server 2.0.49, PHP 4.3.6, MySQL 4.0.18, Internet Explorer 6.0 , internet bağlantısı (100 kb) bulunmaktadır. Ayrıca testler IDE_A Server üzerinde de yapılmıştır. Test takvimi olarak 1 - 3 Temmuz tarihleri kullanılmış ve bu tarihler arasında modüller ayrı ayrı test edilmiş ve bulunan bazı hatalar düzeltilmiştir. Modüllerin ayrı ayrı test edilmesi programın ayrıca tümden nasıl aktığını da test etmektedir. Test sıraları programın akış süreci göz önünde bulundurularak gerçekleştirilmiştir. Proje, BTSP/IDE_A yönetimi tarafından öğrencilere tahsis edilmiş bulunan dizine kopyalanmış ve IDE_A sistem yöneticisi tarafından tahsis edilmiş bulunan veritabanını kullanmak üzere hazırlanmıştır. Platformun teknik özelliklerine buradan ulaşabilirsiniz. Testler yukarıda verilen özelliklere sahip platformda da yapılmıştır. Bu platformun teknik özelliklerine buradan ulaşabilirsiniz.
Test Edilecek Modül Gruplarının (Prosedürünün) Tarifi Geleneksel yaklaşımlarda genelde evrimsel test ve bütünleştirme süreci uygulanır. Sistem tepede alt sistemlere, ortada modüllere ve aşağıda da birimlere ayrıştırılacak olursa, aşağıdan yukarıya ve yukarıdan aşağıya doğru bir yön seçilerek bütünleştirmeler bir seviyenin tamamlanarak diğerine geçilmesi şeklinde düzenlenir. Nesneye Yönelik (NY) sistemlerde durum değişiktir. Veri ve işlemler nesneler içinde bütünleşir ve sınıf genelinde sınanırsa bu birim testine karşı düşer. Kongre Yönetim Sistemi'nin testinde, geleneksel yaklaşım benimsenirse bütünleştirmenin getirdiği zincirleme etkiler söz konusu olacak ve daha önce yapılan bir çok testin tekrarı da gündeme gelecektir. Projede, modüller arası bağımlılığın çok yüksek olduğu göz önüne alındığında bu testlerin ortaya daha fazla hata çıkarması beklenebilir. Örneğin, "bildiri gönderme" modülünün bildiriyi veritabanına doğru olarak işlemesi, aynı verinin örneğin "bildiriye onay verme" modülü tarafından bozulmayacağını garantilemez. Bu nedenle projenin testinde nesneye yönelik sistem testi yaklaşımı benimsenmiş ve beyaz kutu testi uygulanmasına karar verilmiştir. Testler aşağıdaki maddeleri kapsamaktadır:
Test edilecek modül grupları Kullanıcı Giriş, Kullanıcı Kayıt, Aktivasyon ve Menü Modülleri: Test kullanıcıları oluşturulacak ve her yetki seviyesinden kullanıcı için sisteme giriş yapılarak doğru yetki seviyesinde bir oturum açılıp açılmadığı test edilecektir. Delege Kayıt modülü: Normal ve Yazar kullanıcı tipi için delege kayıtları yapılacak ve test sonuçları gözlenecektir. Bildiri Gönderme ve Düzenleme modülleri: Yazar kullanıcı tipi için bir bildiri gönderilecek ve düzenlenecek, test sonuçları gözlenecektir. Hakem Atama modülü: Yönetici tarafından bir normal kullanıcı tipi bir bildiriye hakem olarak atanacak ve sonuç gözlenecektir. Onay Verme modülü: Atanmış olan hakem tipli kullanıcı için yetkisindeki bildiriye onay verme testi yapılacak ve sonuç gözlenecektir. Delege ve Bildiri Listeleme modülleri: Yönetici dışındaki tüm kullanıcılar için bu modül test edilecek ve sonuçlar gözlemlenecektir. Yönetici modülleri: Yönetici için kullanıcı gösterme, kullanıcı silme, bildiri ve delege ayrıntılı listeleme modülleri test edilecek ve sonuçlar gözlenecektir. Şifre Unuttum modülü: Her kullanıcı tipi için bu modül ayrı ayrı denenecek ve sonuçlar gözlenecektir. Çıkış modülü: Her kullanıcı tipi için bu modül ayrı ayrı denenecek ve sonuçlar gözlenecektir.
Güvenlik testi Sisteme kötü niyetli kullanıcıların da girebileceği düşünülerek, sistem sınır üstü değerler ve geçersiz veriler ile test edilecektir. Ayrıca her kullanıcı tipinin yetki seviyesi dışındaki modüllere ulaşıp ulaşamama ihtimali de test edilecektir.
Gerçek Test Sonuçları Test için yönetici dahil 6 adet değişik yetkilerde kullanıcı kullanılmıştır. Alınan sonuçlar aşağıda verilmiştir:
Güvenlik testlerinde görülen sorun değişik tipli kullanıcıların kendi menülerinde linki olmayan sayfalara doğru adresleri girerek ulaşabilmeleridir. Yapılan düzeltmeler
|