ÖZ
Bu rapor, IDEA_BTSP 6. Dönem Yazılım Geliştirme Projesi dersi kapsamında hazırlanan "Birbirine Birden Fazla Hat İle Bağlı İki İstasyon Arasındaki En Kısa Yolu Bulan Bir Ağ Simülasyonu" projesinin gerçekleştirim raporudur. Bu raporda;
KARŞILAŞILAN PROBLEM VE UYGULANAN ÇÖZÜMLER
Bu kısımda, yazılımın gerçekleştirimi sırasında karşılaşılan sorunlar açıklanmaktadır. Bu sorunlara karşı geliştirilen çözümler ve bu nedenle proje teklifindeki, analizdeki ve tasarımda oluşan sapmalar özetlenmektedir. Bu proje tek kişilik bir proje olduğundan dolayı ve Java programlama dilinin başlangıçta hiç bilinmemesinden dolayı proje teklifinde kapsamı dar tutulmaya çalışılmıştır. Fakat ilerliyen safhalarda gerek Java dilinin kullanım kolaylığı ve gerekse projenin işlevselliği açısından gereken bazı modüllerin eklenmesine ihtiyaç duyulmuştur. Gerçekleştirim aşamasında karşılaşılan sorunlar ve projeninin kullanımı açısından yapılan değişiklikler aşağıda maddeler halinde sıralanmıştır.
YAZILIM BİLEŞENLERİ VE GÖREVLERİ
Yazılım gerçekleştirimi sonucunda ortaya çıkan temel bileşenler burada anlatılmaktadır. Yazılımın genel yapısı (Şekil-1), her bileşenin görevi ve açıklaması özellikle ileride yazılımı güncelleyecek kişiler için kaynak olacaktır. Bu projede Java Programlama dili kullanılmıştır.
YAZILIMDAN KESİTLER
Bu kısımda, yazılım gerçekleştirimi sonucunda ortaya çıkan programın bazı parçalarından kesitler sunulmakta ve kısa açıklamalar verilmektedir.
KULLANICI KLAVUZU
Bu kısımda programın kullanımı detaylı olarak anlatan kullanım klavuzunu bulacaksınız. Program çalıştırıldığında ilk olarak ekrana gelen kısmında sadece "İstasyon Ekle" ve "Kullanıcı Klavuzu" butonları aktiftir. Kullanıcı programa alışık değil ise yada ilk defa kullanıyorsa "Kullanıcı Klavuzu" butonunu seçmelidir. Bu butona basıldığında programın özet olarak nasıl kullanıldığını anlatan küçük bir ekran çıkacaktır. Bunu okuyup "Ok" butonuna basın. Bu durumda baştaki "İstasyon Ekle" butonuna basmak ile aynı işlemi yapmış olacaksınız ve program Ağ'ınızı kurmaya hazır hale gelecektir.İstasyon Ekleme ve İstasyon Numaralarını Görme: İstasyon eklemek için sarı ekranın üzerinde İstasyon Eklemek istediğiniz kısımlara fareniz ile tıklayınız. Kırmızı küçük daireler olarak istasyonlar oluşturulacaktır. Eklediğiniz istasyonların numaralarını görmek için ise "İstasyon Numaraları Göster" CheckBox'ını işaretleyiniz.
İstasyonları Bağlama, Bağlantı Numaralarını Gösterme ve İstasyonlar Arasındaki Bağlantının Uzaklığını Gösterme: İstasyonları ekledikten sonra istasyonların birbirlerine bağlanması gerekmektedir. Bunun için "Bağlantı Yap" butonu kullanılır. Yalnız bu butona basmadan önce hangi numaralı istasyonlar bağlanmak isteniyorsa bu istasyonlar butonun yanındaki ComboBox'lara girlmelidir. Daha sonra butona basıldığında ilgili istasyonların bağlandığı görülecektir. Diğer önemli iki nokta ise bağlantı sırası ve uzunluğudur. Bağlantı sırasını görmek için "Bağlantı Numarasını Göster" CheckBox'ı işaretlenir.(Bu numara özellikle Bağlantı Silme -ileride değinilecektir- önemlidir. İki istasyon arasında yapılan bağlantının uzunluğu ise -bunun önemli olma sebebi, bilindiği üzere programımız en kısa yolu bulurken mesafeye bakmaktadır- "Bağlantı Uzunluğunu Göster" ChechBox'ı işaretlenerek görülebilmektedir.
En Kısa Yolu Bulma ve Gösterme: Bilindiği üzere programımız amacı verilen bir Ağ'daki en kısa yolu bulmaktır. Şimdiye kadar Ağ'ımızı nasıl oluşturacağımız anlatıldı. Şimdi en kısa yolu nasıl bulacağımıza bakalım. Öncelikle kullanıcı aralarındaki en kısa yolu bulmak istediği iki istasyonu belirlemeli ve bu istasyonları "En Kısa Yolu Bul" butonunun yanındaki ComboBox'lar yardımıyla belirlemelidir. Daha sonra butona bastığında program en kısa yolu bulup, verilen iki istasyon arasındaki en kısa ulaşım mesafesini ekrana yazacaktır. Kullanıcı ayrıca "En Kısa Yolu Göster" CheckBox'ını işaretleyerek ekranda en kısa yoluda görebilir.
Ekrana Giriş Sırasındaki Hataların Düzeltilmesi: Kullanıcı eğer Ağ'ını oluştururken hata yaptığını farkederse bunu iki yol ile düzeltebilir.
PROJE TAKVİMİ
Proje takviminde bir değişiklik olmamıştır. Proje takviminin son haline Tasarım Belgesi'nden erişilebilir.
KULLANILAN KAYNAKLAR
Bu kısım detaylı olarak "Projede Yararlanılan Kaynaklar" sayfasında bulunabilir.