BÜTÇE TAKİP SİSTEMİ

 

BİLHAN ULUSOY (s06007), ERKİN ŞENER (s06023)

 

Test Belgesi

 

Yazılım Geliştirme Projesi

Bilgi Teknolojileri Sertifika Programı

İDEA: ODTÜ Sanal Kampüsü
  

 

14.07.2003


Öz

Bu belgede, hazırlanan programın modüllerinin detaylı olarak test edilmesi ve olası problemlerin tespit edilmesi, müşteri isterlerine uygun olarak programın çalışma kontrolünün yapılması, test çalışmalarına ait çalışma takvimi, çalışma platformu ve test sonuçlarının belirtilmesi amaçlanmıştır.

 

Test Planı

Program için yapılacak test çalışması, 13.07.2003 tarihinde gerçekleştirilecektir. Sırayla tüm formlar kullanılarak çalışma kontrolleri gerçekleştirilecektir.  Program MS Windows tabanlı, Access 2000 yüklenmiş herhangi bir PC' de çalışabilmektedir. Bu sebeple test çalışması aşağıda konfigrasyonu belrtilen PC üzerinde yapılacaktır.:

Pentium4 1,6Ghz - 256 Mb SDRAM - 32 Mb Ekran Kartı

 

Test Edilecek Modül Gruplarının (Prosedürünün) Tarifi

 

Uygulanacak test prosedürünün adımları aşağıda verilmiştir:

 

            Program MS Access kullanılarak hazırlandığından, tablolar, sorgular, formlar ve makrolardan oluşmaktadır. Test iki bölümden oluşmaktadır. Birincisi her bölümün çalıştığı ayrı ayrı test edilmelidir. Bir başka deyişle, kullanılan her kullanıcı arayüzü (formlar) ayrı ayrı denenmeli, butonların çalışma kontorlleri yapılmalı ve sorgular çalışma yönüyle kontrol edilmelidir. İkinci bölümde ise, başlıca müşteri isterlerinin sağlanıp sağlanmadığı kontrol edilmelidir.

 

            Bu kapsamda test prosedürü aşağıdaki adımlardan oluşmaktadır:

 

1-) Programı çalıştır.

2-) Kullanıcı adı girmeden hangi butonların çalıştığını kontrol et.

3-) Şifre girmeden hangi butonların çalıştığını kontrol et.

4-) Tüm formlara sırasıyla girerek, alt formlardaki butonlara basarak tüm buton ve blgi girişi alanlarını kontrol et.

-         Tüm butonlara sırayla basıldığından emin ol.

5-) Bilgi girişi bölümlerinde tüm alanlara örnek bilgi girişi yaparak, görüntüleme formlarında girilen bilgilere doğru olarak ulaşılabildiğini teyid et.

6-) Değişiklik formalarında ve bilgi girişi formlarında kullanıcının gerekli alanlardaki bilgileri değiştirip değiştiremediğini kontrol et.

7-) Görüntüleme formunda, kullanıcının hiçbir bilgiyi değiştiremediğini kontrol et.

8-) Ana sayfa üzerinde, bir bütçe kodu seçerek, Listelenen bilginin içeriğini kontrol et. Listelenen bilginin, istenilen veriler olduğunu teyid et.

9-) Testin ikinci aşaması doğrultusunda, iki farklı kullanıcıya programa giriş, listeleme, sorgulama gibi bölümleri kullandırarak,programın kolay kullanılabilirliliğini ve müşterinin karşılaşabileceği problemleri test et.

10) Programın içerisinde, tek tek tabloları kontrol ederek, yapılan bilgi girişinin tablolarda eksiksiz depolandığını teyid et.

11-) Test sonucunu raporla.

 

Gerçek Test Sonuçları