Analiz Belgesi

Yalçın BOSTAN-s03092

ÖZ:

Analiz raporunda projenin detaylı tanımından kaçınılacak ve yapılacak olan programın işleyişi sırasında gerçekleştirilecek işlerin detaylı analizinin verilmesi amaçlanmaktadır.

PROJE TANIMI:

Proje tanımı, proje teklif belgesinde detaylı olarak açıklanmış olduğu için burada aynı bilgilerin tekrarlanmasından kaçınılmıştır.Proje teklifinde kullanılan terimler yeri geldikçe proje analiz belgesinde de kullanılacak ve bu terimlerin de tanımlamalarından kaçılınacaktır.Bu konuda gerek duyuldukça proje teklif belgesine başvurulmalıdır.

SİSTEM MİMARİSİ:

SİSTEM MİMARİSİ SİMÜLASYONU:

      1.SİSTEMİN AÇILMASI:

Sistemin açılmasıyla birlikte daha önce disk ünitesinde bulunan müşteri kayıtları otomatik olarak güncellenir.

      2.İŞLEM SEÇİMİ:

Yukarıda,sistem mimarisi şemasında görüldüğü gibi sistem kullanıcıdan 5 opsiyondan birisini seçmesini bekler.
  • Yeni müşteri bilgisinin girilmesi
  • Müşteri bilgisinin(kaydının) silinmesi
  • Müşteri araştırması
  • Müşteri hesap numarasının değiştirilmesi
  • Rapor yaratılması

      2.1 YENİ MÜŞTERİ BİLGİSİNİN GİRİLMESİ:

Yukarıda,programın ana menüsü(Şekil 2.1.a) görülmektedir.Menüden 1 numaralı opsiyon seçildiğinde program bizden yeni müşteriş bilgilerinin girilmesini beklemektedir(Şekil 2.1.b).Şayet girilen hesap numarası daha önce bir kişiye verilmişse, program hata mesajı verecektir.

      2.2 MÜŞTERİ KAYDININ SİLİNMESİ:

Yukarıda,programın ana menüsü(Şekil 2.2.a) görülmektedir.Menüden 2 numaralı opsiyon seçildiğinde(Şekil 2.1.b) program bizden kaydı silinecek kişinin hesap numarasını girmemizi bekler ve kayıt silme işlemi sonucunda o müşteri ile ilgili kayıt bilgileriniekrana çıktı olarak verir.Şayet kullanıcısı olmayan bir hesap numarası silinmek isterse program,aşağıda şekil 2.2.c'deki gibi hata mesajı verecektir.

      2.3 MÜŞTERİ ARAŞTIRMASI:

Yukarıda,programın ana menüsü(Şekil 2.3.a) görülmektedir.Menüden 3 numaralı opsiyon seçildiğinde(Şekil 2.1.b) program bizden müşterinin hangi alanda(soyad,hesap numarası) aranması ile ilgili komut bekler. Eğer soyada göre aranmasını istersek(Şekil 2.3.c) 1 numaralı opsiyonu seçeriz ve program bize çıktı olarak müşteri kayıt bilgilerini ve müşteri bulunurken kaç node'un ziyaret edildiğini bize çıktı olarak verir. Eğer hesap numarasına göre aranmasını istersek(Şekil 2.3.d) 2 numaralı opsiyonu seçeriz ve yine program bize çıktı olarak müşteri kayıt bilgilerini ve müşteri bulunurken kaç node'un ziyaret edildiğini bize çıktı olarak verir.

      2.4 MÜŞTERİ HESAP NUMARASININ DEĞİŞTİRİLMESİ:

Yukarıda,programın ana menüsü(Şekil 2.4.a) görülmektedir.Menüden 4 numaralı opsiyon seçildiğinde(Şekil 2.4.b),program bizden hesap numarasını değiştirmemizi bekler ve bizden ilk olarak eski hesap numaramızı,daha sonrada düşündüğümüz yeni hesap numarasını ister.Şayet yeni gireceğimiz numara daha önce bir başkasına verilmişse program hata mesajı verir.

      2.4.1 ZİYARET EDİLEN NODE SAYISI HAKKINDA AÇIKLAMA:

Yukarıda,hesap numaraları 10,6,5,9,7,8,11,12,14,13 olan müşterilerin oluşturduğu binarysearch tree görülmektedir.Örneğin biz hesap numarası 8 olan müşteriyi arayalım ve kaç node ziyaret ettiğimize bakalım.Burada ziyaretten kastımız kaç node yardımıyla gerçekten aranılan node'a ulaşabildiğimizdir.
  • 8 10'dan küçük olduğu için ağacın sol dalına(left branch) yöneliyoruz
  • Ağacın sol dalına yöneldiğimizde ilk karşılaştığımız node 6 hesap numarasına sahip olan node.
  • 8 6'dan büyük olduğu için 6'nın sağ tarafına yöneliyoruz.
  • 6'nın sağ tarafında ilk karşılaştığımız node 9 hesap numarasına sahip olan node.
  • 8 9'dan küçük olduğu için 9'un sol tarafına yöneliyoruz.
  • 9'un sol tarafına yöneldiğimizde ilk karşılaştığımız node 7 hesap numarasına sahip olan node.
  • 8 7'den büyük olduğu için 7 nin sağ tarafına yöneliyoruz.
  • 7'nin sağ tarafında ilk karşılaştığımız node 8 ve aradığınız hesap numarasına sahip node'u bulmuş oluyoruz.
Bu örnektede görüldüğü gibi 8 hesap numaralı node'u bulurken 10,6,9 ve 7 hesap numaralarına sahip nodelar bize yol gösterdi. Böylece toplam 4 node'dan yardım aldık(ziyaret ettik).

      2.5 RAPOR HAZIRLAMA:

Ağaç yapımız gerçekte Şekil 2.5'deki gibi olsaydı ve programın ana menüsünden(Şekil 2.6.a) 5 numaralı opsiyonu seçseydik,proğramımız aşağıdaki(Şekil 2.6.b) gibi bir çıktı verecekti.

      3. SİSTEMDEN ÇIKIŞ:

Her opsiyon işlevini bitirdikten sonra "Başka bir işlem yapmak istiyormusunuz?(E/H)" sorusunu sorar.Sistem hayır yanıtını aldığında açıldığı andan itibaren gerçekleşen bütün değişiklikleri binaryseach tree şeklinde veri tabanının içinde disk ünitesine kayıt eder.

      PROJE PLANI VE UYGULAMA TAKVİMİ:

      KAYNAKÇA:

  • DATA STRUCTURES USİNG PASCAL / Aaron M. Tenenbaum,Moshe J. Augenstein
  • DATA ABSTRACTION AND PROBLEM SOLVING WITH C++ / Frank M. Carrano,Paul Helman,Robert Veroff
  • DATA STRUCTURES IN C++ / Timothy Budd
  • C++,AN INTRODUCTION TO COMPUTING / Joel Adams,Sanford Leestma,Larry Nyhoff

İDE_A KATILIMCILAR ANA SAYFA PROJE SAYFASI
TEKLİF BELG. TASARIM BELG. GERÇEKLEŞTİRME BELG. TEST BELG.