Elektrik Dağıtım Merkezleri Otomasyonu
(EDMO)
Gerçekleştirim Belgesi
Ya
zılım Geliştirme ProjesiBilgi Teknolojileri Sertifika Programı
İDEA : ODTÜ Sanal Kampüsü
05 Haziran 2000
Öz
Bu gerçekleştirim belgesinde, bir elektrik dağıtım şirketinin, Elektrik Dağıtım Merkezleri Otomasyonu için geliştirilmiş olan yazılımın (bundan böyle kısaca EDMO olarak anılacaktır) gerçekleştirim detayları verilecektir. Belgenin amacı, proje müşterimize projenin teknik ve kullanım detaylarını ayrıntılı olarak göstermektir. Böylece, yazılımın kullanıcılarını yazılımı verimli bir şekilde kullanmaları ve ileride yazılımda değişiklik veya eklemeler yapacak programcılar için yazılımın detaylı bir teknik şemasının verilmesi hedeflenmektedir.
Karşılaşılan Sorunlar ve Uygulanan Çözümler
- Tasarım belgesinde "Merkez Tipi", "Merkez Ana Tipi" ve "Merkez Yapısı" alanlarının "Combo Box" olarak tanımlanmaları tasarlanmışken, Java yazılım geliştirme aşamasında bu işlem kolaylıkla başarılamamış ve bu nedenle bu alanlar da normal "text" alanlarına dönüştürülerek geliştirme tamamlanmıştır. (Test aşamasında yapılacak ek denemelerle "Combo Box" tasarımının tamamlanması amaçlanmaktadır.)
- Tarihçe girişi, Tasarım Belgesi şekil 2'deki "Merkez Giriş" ekranında gösterildiği gibi doğrudan değil, bu ekrandan bir "Tarihçe Giriş" düğmesi ile ulaşılan bir giriş ekranında tasarlanmıştır. Bu ekranın esası Tasarım belgesi Şekil 4'de gösterilen "Tarihçe Giriş" ekranı ile aynıdır. Girilen tarihçe bilgileri ayrıca toplu olarak "Tarihçe Göster" adlı başka bir düğme ile bir tabloda görüntülenelebilmektedir.
- "Merkez Giriş" ekranında bilgi girişinin onaylandığı "Tamam" ve "Vazgeç" düğmeleri yerine, bilgileri dosyaya ekleyecek bir "Ekle" düğmesi, bilgilere "Merkez No" ile arayarak ulaşmayı sağlayan bir "Bul" düğmesi, ekrandaki formdaki bilgileri temizleyen bir "Temizle" düğmesi ve yapılan değişiklikleri mevcut bir kayıt üzerinde güncelleyen bir "Güncelle" düğmesi uygulanmıştır.
- Tasarım Belgesi'nde Şekil 5'de tanımlanan "Merkez Arama" ekranı zamansızlık nedeniyle yetiştirilememiştir. Test aşamasında bu kısmın da uygulanmasının tamamlanması amaçlanmaktadır.
- Veri tabanı olarak MSAccess kullanılması nedeniyle yedekleme ve geri yükleme işlevlerinin "Java" uygulaması içinden yapılması pratikliğini kaybetmiştir. Bu nedenle, kullanım kılavuzunda bilgilerin yedeklenmesi ve geri yüklenmesi için doğrudan MSAccess uygulaması üzerinden kullanılacak bir yöntem tanımlanmıştır.
Yukarıda sıralanan değişiklikler temelde yalnızca uygulamanın kullanım ve görünüm öğelerini değiştirmiş, tasarım belgesi'nde belirlenen amaçlara temelde ulaşmayı engelleyen bir değişiklik yapılmamıştır.
Yazılımın Bileşenleri ve Görevleri
Yazılım, "edmo.java" metin dosyasında tek bir kaynak dosya, "edmo.mdb" adıyla tanımlanmış bir MSAccess veri tabanı ve bu MSAccess veri tabanına erişim için tanımlanmış bir ODBC DSN tanımlamasından oluşmaktadır. Bu bileşenlerin detaylı tanımlamaları aşağıda verilmektedir:
"edmo.mdb" Veri Tabanı
"edmo.mdb" veri tabanı içinde üç adet MSAccess tablosu oluşturulmuştur:
"edmodsn" ODBC DSN:
"edmo.mdb" ye ulaşmayı sağlamak için tanımlanan "Data Source Name"in tanımı aşağıdaki gibi yapılmıştır.
"edmo.java" kodu:
Yukarıda da belirtildiği gibi yapılan java kodlamasının tümü bu metin dosyası içinde yer almaktadır. Bu dosyadaki kodun ana bileşenleri ve bu bileşenlerin genel olarak görevleri şu şekildedir:
Yazılımdan Kesitler
Yazılım ilk çalıştırıldığında görülen ekran :
Yazılımla ilgili daha detaylı görüntüler, aşağıda Kullanıcı Kılavuzu bölümünde verilmektedir.
Kullanıcı Kılavuzu
EDMO, Elektrik Dağıtım Merkezleri otomasyonu uygulaması, "Java" programlama dili kullanılarak geliştirildiği için, platform bağımsız olarak, derlendikten sonra her türlü bilgisayar ve işletim sistemi üzerinde kullanılabilir. Ayrıca, örneğimizde MSAccess veri tabanına ODBC bağlantısıyla kullanılıyor olmasına rağmen, aynı özelliklerde bir veri tabanının kurulması ve ODBC bağlantısının kurulmasıyla her türlü veri tabanı ile de kullanılabilir.
Uygulama ilk çalıştırıldığında aşağıdaki ana ekran kullanıcın karşısına gelmektedir:
Mesaj ekranındaki "Veri tabanına bağlantı kuruldu" mesajı, kullanılan veri tabanına başarıyla bir ODBC bağlantısının kurulmuş olduğunu gösterir. Yapılabilecek ilk işlem, Merkez No alanında da yazdığı gibi bir Merkez Numarasını bu alana yazarak "Bul" düğmesine tıklamaktır. Bu Merkez No'suna ait merkez bilgileri veri tabanından bulunarak ekrana getirilecektir:
Bu ekranda, Merkez No dışında herhangi bir bilgiyi güncelleyerek "Güncelle" düğmesine tıklandığında bilgiler veri tabanında güncellenecektir. Mesaj ekranı, bilgilerin başarıyla güncellendiğini gösteren mesajı en aşağıda gösterecektir. En son bilgiyi görebilmek için bu ekranı "scroll bar"ı kullanarak en aşağıya getirmelisiniz.
Herhangi bir anda "Temizle" düğmesine tıklayarak ekrandaki alanları temizleyerek yeni bir girişe hazır hale getirebilirsiniz. Bu ekranda yeni bilgilerini yazdıktan sonra "Ekle" düğmesine tıklayarak yeni bilgileri veri tabanına kaydedebilirsiniz. Yeni bir bilgiyi kaydedebilmek için:
Ekranda bir Merkez görüntülenirken, "Tarihçe Giriş" düğmesine tıkladığınızda, Merkez'le ilgili bir tarihçe bilgisini girebileceğiniz ekran karşınıza gelir:
"Tarihçe Göster" düğmesine tıklayarak, ekranda bilgileri görüntülenen Merkez'le ilgili tüm tarihçe bilgilerini listeleyebilirsiniz.
"Çizim" düğmesine tıklayarak, Merkez'in şemasının çizileceği ekrana ulaşabilirsiniz. Bu ekranda, merkez şemasını çizmek için sol tarafta yer alan ve A, B, C, D şekilleriyle ifade edilen çizim elemanlarından birini seçebilir ve bu şekli çizim alanına tıklayarak yerleştirebilirsiniz. Seçili olan çizim elemanı siyah olarak taranmış olarak görülecektir. A ile bir trafo, B ile bir çıkış noktası, C ile kırıklı bir çizgi ile hat ve D ile de düz bir çizgi ile bir hat çizebilirsiniz. E düğmesi ise, yapmış olduğunuz en son işlemi geri almanızı sağlar.