Elektrik Dağıtım Merkezleri Otomasyonu

(EDMO)

 

Adile Zerrin Kibaroğlu

 

Analiz Belgesi

 

Yazılım Geliştirme Projesi

Bilgi Teknolojileri Sertifika Programı

İDEA : ODTÜ Sanal Kampüsü

09 Nisan 2000

 

 

 

Öz

 Bu analiz belgesinde, bir elektrik dağıtım şirketinin, Elektrik Dağıtım Merkezleri Otomasyonu için kurulacak yazılımın (bundan böyle kısaca EDMO olarak anılacaktır) analiz detayları tartışılacaktır. Belgenin amacı, proje müşterimize proje detaylarını ayrıntılı olarak göstermek ve onayını almak için gerekli platformu hazırlamaktır.

Belge boyunca, EDMO yazılımının proje tanımını detaylı olarak yapılacak, detaylı sistem mimari şeması çizilecek, yazılımın isterler anali yapısal olarak verilecek ve proje planı ve uygulama takvimi güncellenerek detaylı olarak belirlenecektir.

Proje Tanımı

Bu projede bir elektrik dağıtım şirketine ait merkezlerin tanımları yapılacak ve bu merkezler arasındaki ilişkileri belirleyecek bir yapı kurulacaktır. Kurulacak olan yapı merkezlerin temel bilgilerini ve iç yapı şemalarının çizimlerini tutmanın yanısıra, hangi merkezlerin birbirini hangi güçle beslediğini gösterecek, merkezlerde yapılan işlemlerin tarihçeleri tutulacak ve her kritere göre sorgulama ve raporlamaya imkan sağlayacaktır. Sistem aynı zamanda yedekleme ve geri yüklemeler de yapmaya olanak verecektir.

Sistem Mimarisi

Geliştirilecek olan EDMO yazılımının ana modüllerini ve aralarındaki temel ilişkileri gösteren Genel Durum Mimari Şeması (ACD) aşağıdaki linkte gösterilmektedir.

Ortada bulunan "Merkez İlişkisel Sistemi" bir veri tabanı üzerine kurulacak ve burada elektrik gücünü indirmede kullanılan elektrik merkezleri tanımlanarak bunlar arasındaki ilişkiler belirlenecektir. Kurulacak olan yapı hangi merkezlerin birbirini hangi güçle beslediğini gösterecektir. Merkezler için merkez numarası, adres, merkez tipi, merkez yapısı, trafo giriş ve çıkış voltajı, trafo gücü, işletme gücü, merkez çizim bilgileri ve merkez tarihçesi tutulacaktır. Merkezler teklif belgesinde de belirtildiği gibi iki tür olabilir; bir ana tip seçeneği de merkezin aşağıdaki tiplerden hangisine dahil olduğunu belirtecektir:

"Merkez Giriş Modülü", ortada bulunan "Merkez İlişkisel Sistemi"ne merkez verilerinin uygun şekilde girilmesini sağlayacaktır. Yukarıda sıralanan veriler, kullanıcı dostu bir ara birim yardımıyla, gerektiği alanlarda çoktan seçmeli listeler kullanılarak yapılacaktır.

"Merkez Çizim Modülü", merkez elektrik akış şemalarının çizilmesine imkan verecek bir modül olacak ve, ana şema elemanlarının seçilerek şema üzerine yerleştirilmesine, birbirlerine grafik olarak bağlanmasına ve çizilen şemanın ilişkisel sistemde ilgili merkez bilgileriyle birlikte saklanmasına olanak sağlayacaktır.

"Merkez Arama ve Rapor Modülü", ilişkisel sistemde tutulan merkez bilgilerinin farklı kriterlere göre aranmasını ve raporlanmasını sağlayacaktır. Aramada kullanılacak kriterler, merkez numarası, adres içinde geçen herhangi bir kelime, merkez tipi, merkez yapısı, trafo giriş ve çıkış voltajları, trafo güç aralığı, işletme güç aralığı veya belli tarihler arasında tarihçe içinde geçen herhangi bir anahtar kelime olabilir. Girilen kriterlere göre seçilen kayıtlar listelenecek ve bu kayıtlara güncelleme veya raporlama amaçlı erişim sağlanacaktır.

"Yedekleme Sistemi", ilişkisel sistemin yedekleme amaçlı bir kopyasının alınmasını ve saklanmasını, gerektiğinde yedeklerin geri yüklenmesini sağlayacaktır.

İsterler Analizi

EDMO sisteminin sıfırıncı seviye Veri Akış Diyagramı, yani Çerçeve Diyagramı çok sayıda dış varlıkla ilişki içermemektedir; dolayısıyla çok karmaşık bir yapısı yoktur. Şekil 2, EDMO sisteminin çerçeve diyagramını göstermektedir:

Kullanıcı, merkez bilgilerini ve merkez çizimlerini Merkez Yönetim Sistemi’ne gönderir. Merkez Yönetim Sistemi’nce kontrol edilerek, işkenen ve saklanan bu bilgiler, durum bilgileri olarak kullanıcı ekranında görüntülenebilir veya rapor olarak yazıcıdan alınabilir. Yedekleme birimi, Merkez Yönetim Sistemindeki bilgilerin yedeklendiği birimdir; gerektiğinde bu bilgiler geri de yüklenebilir.

 Sistemin işlevlerine ve dolayısıyla 1. Seviye Veri Akış Diyagramına baktığımızda, sistemin toplam 6 süreçten oluştuğunu görebiliriz:

 

1.      Merkez Giriş Yönetimi Süreci: Yukarıda sıralanan merkez bilgilerinin kullanıcı ara biriminden girildiği, gerektiğinde düzenlendiği ve silindiği süreçtir.

2.      Tarihçe Giriş Yönetimi Süreci: Merkezlere ilişkin yapılan her türlü işlemin kaydedilmesi, düzenlenmesi ve gerektiğinde silinmesi için kullanılan süreçtir. Tarih ve serbest olarak yazılan işlem ayrıntılarının merkez ile ilişkilendirilerek, tarihçe bilgileri olarak merkez bilgi yönetim sistemine gönderir.

3.      Merkez Çizim Yönetimi Süreci: Merkez iç dağıtım sisteminin çiziminin yapıldığı ve düzenlendiği ve bu çizimin saklanarak Merkez çizimi olarak saklanmak üzere merkez bilgi yönetim sistemine gönderildiği süreçtir.

4.      Merkez Bilgi Yönetim Süreci: İlk üç süreçte girilen ve düzenlenen bilgilerin bir veri tabanı üzerine yazıldığı ve düzenlendiği süreçtir.

5.      Çıktı Bilgileri Yönetim Süreci: Merkez bilgi yönetim sürecinden arama yöntemleriyle bulunan merkez kayıtlarına ait işlem sonuçlarının, durum bilgisi olarak görüntülendiği veya raporlandığı süreçtir.

6.      Yedekleme Yönetimi Süreci: Merkez bilgi yönetim süreciyle veri tabanında saklanan bilgilerin yedekleme bilgisi olarak alınarak yedeklendiği ve gerektiğinde geri yükleme bilgisi olarak veri tabanına geri yüklendiği süreçtir.

Elektrik Dağıtım Şirketi birden fazla elektrik dağıtım merkezinin sahibidir. Merkezler A, B, C1 veya C2 olmak üzere dört ayrı tipte olabilir. İki farklı ana tipte merkez vardır. İndirici ve normal merkezler; normal merkezlerin bina tipleri bina, köşk ve direk olmak üzere üç tip olabilir. İndirici merkezler, birden fazla normal merkezi besleyebilir. Normal merkezler de yine birden fazla başka normal merkezi besleyebilir. Son olarak normal merkezler birden fazla aboneyi beslerler.

Proje Planı ve Uygulama Takvimi

  1. 13 Mart 2000 - Projenin teklifinin hazırlanıp sunulması (tamamlandı)
  2. 10 Nisan 2000 - Projenin analizinin tamamlanarak sunulması (tamamlandı - bu belge)
  3. 8 Mayıs 2000 - Projede kullanılacak olan veri yapıları ve arayüzlerin tasarlanması
  4. 5 Haziran 2000 - Gerçeklestirim
  5. 9 Haziran 2000 - Test
  6. Problemlerin Giderilmesi
  7. 1-2 Temmuz 2000 - Sunum

Aşağıdaki kaba proje planı, yukarıdaki kilometre taşlarının gerçekleştirilmesi için gerekli çalışmalara göre, 2000 yılının hafta sayıları kullanılarak hafta bazında verilmiştir. 10ncu hafta, 13 Mart 2000 Pazartesi günü başlayan haftadır. Yeşil ile gösterilen adımlar tamamlanmıştır:

Hafta 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
1                                    
2                                    
3                                    
4                                    
5                                    
6                                    
7                                    

Kaynakça

The University of West England, Faculty of Computer Studies and Mathematics web sitesi, Software Design dersi, Systems Analysis sayfası, Static System Model

TEDAŞ Sefaköy Dağıtım Merkezi dokümantasyonu, İşletme Şefi ve çalışanları

 

Proje Ana Sayfasına Dön