PTasarım Belgesi
 
Dalış Simülatörü ve Veritabanı Uygulaması

DSD


Nesip Aral
 
 
 

Tasarım Belgesi

Yazılım Geliştirme Projesi

Bilgi Teknolojileri Sertifika Programı 

İDEA: ODTÜ Sanal Kampüsü
 
 

12 Kasım 1999



Öz

Tasarım Belgesinde yazılımın tasarımı ve genel yapısı anlatılmaktadır.

Kapsam

DSD’nin  “Kullanım Şekilleri” (Use Cases) ve gerekleri Analiz Belgesinin 22 Ekim 1999 tarihli başlangıç sürümünde verilmişti. Tasarım döneminde ele alınacağı söylenmiş olan bazı kullanım şekillerinin detayları da tamamlanmış ve Analiz Belgesinin v1 sürümünde verilmiştir.

Analiz belgesinde bu konuda özel bir gerek belirtilmediği için, teknolojik gelişmeler de gözönüne alınarak, yazılımın 32-bit windows ortamında çalışmak üzere geliştirilmesine karar verilmiştir. Aynı şekilde ekran özelliklerinin de en az 800x600 pixel ve 256 renk olmasına karar verilmiştir. 

Teklif belgesinde belirtildiği gibi proje nesneye yönelik olarak ve UML (Unified Modeling Language) metodolojisi kullanılarak geliştirilecektir. UML için I-Logix firmasının Rhapsody aracı, programlama dili olarak Visual C++ ve C++, veri tabanı olarak da MS Access kullanılacaktır.

Mimari Tasarım

Yazılım 3 ayrı modül olarak tasarlanacaktır. Bunlar: veri tabanı, kullanıcı arayüzü ve simülasyon modülleridir. Kullanıcı arayüzü modülü simülasyonla ilgili işlemleri kontrol edecek ve sonuçlarını dalgıca  gösterecektir. Bu modül veri tabanı işlemleri için gerekli arayüzü de sağlayacaktır. 

Simülasyon modülü DSD’nin esas fonksiyonunu yerine getiren modüldür ve UML kullanılarak tasarlanmaktadır. Bu bölümde bu modüle ilişkin şemalar, nesne yapıları ve durum geçiş şemaları anlatılmaktadır. Verilen rapor i-Logix firmasının Rhapsody gerçek zamanlı UML tasarım aracı kullanılarak yapılan tasarımdan otomatik olarak üretilmiştir ve araç tarafından otomatik olarak üretilen unsurları da barındırmaktadır. 

Rapor: DSD tasarımı

Veri Tasarımı

Veri tabanı modülü tüm dalgıçlar, dalışlar ve simülasyonlara ilişkin verilerin saklandığı modüldür ve MS Access kullanılarak tasarlanmıştır. MS Access kullanılmasının ve ayrı bir modül olarak tasarlanmasının nedeni kullanımda esneklik sağlamak ve gerek duyulduğunda bilgilere MS Access kullanarak ulaşılabilmesine imkan vermektir. Bu şekilde MS Access bilen dalgıçlar veri tabanında değişiklik yapabileceklerdir. Bu bölümde ER şeması, tablolar ve veri tanımları verilmektedir.

Şekiller, tablolar ve veri tanımları:
1- ER Şeması
2- Dalgıçlar tablosu
3- Sertifikalar tablosu
4- Dalgıçların sertifikaları tablosu
5- Ekip halinde dalışların tablosu
6- Dalışlar (bireysel olarak dalış) tablosu
7- Dalış profilleri tablosu
8- Yüzey profilleri tablosu
9- Hava harcamaları tablosu
10- Simülasyon sonuçları tablosu

Arayüz Tasarımı

DSD'de kullanıcı arayüzü modülü ile veri tabanı modülü arayüzü Visual C++ ve MFC'nin sağladığı DAO (Data Access Objects) imkanları kullanılarak sağlanacaktır. 
Kullanıcı arayüzü modülü ile simülasyon modülü arayüzünde soket haberleşmesi (windows sockets) kullanılacaktır
Simülasyon modülü ile veri tabanı arasında doğrudan bir arayüz yoktur.
Simülasyon işlevi DSD'nin en önemli işlevidir ve simülasyon sonuçlarının kullanıcılara sunulma şekli ve algılanma kolaylığı uygulamanın başarısında önemli bir rol oynayacaktır. Bu amaca yönelik olarak çizilmiş olan taslak bir gösterim aşağıda verilmektedir. 
Burada mavi bölgedeki dikey siyah çizgi bulunulan anı, sarı eğri dalgıcın takibettiği dalış profilini, kırmızı eğri dalgıcın aşmaması gereken tavanı ve sarı yatay çizgi ulaşılan maksimum derinliği göstermektedir. Dalgıç takibetmek istediği profili fare ile işaretlemekte ve simülasyon bulunulan noktadan son olarak işaretlenen noktaya doğrusal olarak ulaşılacak şekilde devam etmektedir.
Sarı bölgede simülasyon sonucu her doku grubu için ayrı ayrı görülmektedir. Doku grupları için hesaplanan azot kısmi basıncı ortamdaki su ve hava basıncına göre normalize edilerek belli bir derinlik veya yükseklikteki azot kısmi basıncı cinsinden gösterilmektedir. Kırmızı barlar her doku grubu için anlık tavanı, kırmızı noktalar ulaşılan maksimum tavan derinliğini, yeşil barlar azot kısmi basıncını, yeşil noktalar ise ulaşılan maksimum azot kısmi basıncını göstermektedir.

Şekil: Taslak kullanıcı arayüzü çizimi.

Prosedürel Tasarım

Yapısal tasarım metodolojisi kullanılmadığından bu bölüm boş bırakılmıştır. Nesne durum geçiş şemaları "Mimari Tasarım" bölümünde verilmiştir.

Proje Planı ve Uygulama Takvimi

Proje Teklifi belgesinde verilmiş olan Proje Planı ve Uygulama takviminde bir değişiklik yoktur.

Kaynakça

Analiz Belgesinde verilen kaynaklara ek olarak kullanılan araçların yardım ve "tutorial" dosyaları, gibi kaynaklardan yararlanılmaktadır.