Analiz Belgesi | ||
Kütüphane Yönetim Sistemi (KYS) Volkan Bayraktar, Ahmet Moldibi
Analiz Belgesi Yazılım Geliştirme Projesi Bilgi Teknolojileri Sertifika Programı İDEA: ODTÜ Sanal Kampüsü
Tarih 05.05.2015
Öz KYS projesinin sistem mimarisi ile isterler analizini ortaya koymak ve proje uygulama takvimini yapılan analiz doğrultusunda detaylandırmaktır.
Proje Tanımı Kütüphaneleri verimli şekilde yönetmek için doküman veya diğer barındırılacak materyalleri sunma, daha önceden belirlenmiş kriterlere göre ödünç verme, veri tabanında kataloglama, ziyaretçi ve üyelere özel servislerin sunulması; belirli sürelerle trend kitaplara, yeni çıkanlara, kullanıcının ilgi alanına giren diğer materyallerle ilgili olarak kullanıcılara bilgilendirmeler yapılması gibi yollarla bütün kütüphane kullanıcılarının kütüphanenin sunduğu imkanlardan en verimli şekilde faydalanması sağlanacaktır. Kütüphanenin işleyiş süreçlerinin yönetimi için yukarıda sayılan işlemlerin düzenlemesi ve takibi için yönetim araç ve modülleri sunulacaktır. Üye kullanıcılara kişisel işlemlerini yapabilecekleri kendilerine özel bir profil sayfası sağlanacaktır. Kütüphane Yönetim Sistemi (KYS) iki ana kısımdan oluşmaktadır:
KYS'yi oluşturan modüllerin bazıları yönetim fonksiyonlarını yerine getirirken, bazıları da bilgi erişimi fonksiyonlarını yerine getireceklerdir. Sistemi oluşturacak modüllerin aşağıdaki gibi olması planlanmaktadır:
KYS yazılımı web arayüzü üzerinden kullanılacaktır. Web arayüzü online katalog tarama fonksiyonunu, rezerve etme ve üyelik işlemlerini içerecektir. Üye kullanıcılar için de ayrıca kişisel profil sayfasını barındıracaktır. Projede “KYS yöneticisi” (admin olarak da adlandırılacaktır), “ziyaretçi” (henüz üye olmamış ya da üye olup sisteme giriş yapmamış kullanıcılar, “üye” (kütüphanenin bütün hizmetlerinden yararlanmak için kayıt olan kullanıcılar) ve kütüphane tarafından barındırılan “materyal”ler yer alacak temel unsurlardır. Materyaller kitap başta olmak üzere, dvd, cd, doküman, süreli yayınlar vb. kategorileri içerecektir. Her materyalin ayrıca niteliklerini tanımlayan etiketler sistemde tanımlı olacaktır. Mesela Nazi Almanyası’nı konu alan bir kitap için: Ülkeler, Almanya, Tarih, Yakın Tarih, Savaş, İkinci Dünya Savaşı… gibi etiketler tanımlanarak kullanıcıların aradıkları içeriklere kategorik olarak ulaşabilmesi, ayrıca okunan, ödünç alınan materyallerin kategorilerine göre KYS yazılımı üyelerin ilgi alanlarına giren konuları belirleyerek üyenin kişisel tercihlerine göre özelleştirilmiş kitap, dvd vb materyal tavsiyelerini sistem tarafından otomatik olarak alabilmeleri sağlanacaktır. KYS admini, kullanıcılara ve materyallere ait bilgilerin, katalogların güncellenmesi, yönetilmesi, materyallerin sunumu, ödünç verme - teslim alma sürelerini belirleyip takip edebilecektir. Kütüphanenin bütün sistemini yöneten yetkili kullanıcıdır. KYS'de kullanıcılara verilecek materyal limit/süre hakları değişken olarak belirlenebilir olacaktır. Bunun için sistemde üyelerin kullanım alışkanlıklarını değerlendirerek üyeleri puanlandıran bir algoritma hazırlanacaktır. Yeni üyelerin materyal limit/süre haklarının belirlenmesi belli bir süreye kadar default (varsayılan) bir sabit kat sayı çerçevesinde işlerken belli bir süreden sonra sistem, kullanıcıların ödünç materyal teslim etme davranışlarına göre algoritma uyarınca yeni limit/süre zamanları belirleyecektir. KYS yazılımı, zaman sınırlamalarına uyan üyelerini onlara avantajlı kullanım imkanları sunarak ödüllendirirken, süre kısıtlarına uymayan üyelerini, çeşitli yollarla cezalandıracaktır. (Mesela; Üyelerin kitapları erken ya da geç teslim etmesine göre aylık 1 adet kitap ödünç alma kısıtının artırılmasına ya da azaltılmasına karar verilebilecektir.) Günümüz kütüphaneciliğinin önemli kavramlarından birisi de online katalogdur. Online katalog, kayıtlara web arayüzünden sorgulama yaparak kullanıcıların aradıklarını tek tek veya kategori bazında bulabilmesine imkan verecektir. Böylece ziyaretçiler kütüphane kataloğuna erişebilecek ama ayırtma, ödünç alma işlemler için üye kullanıcı olması gerekecektir.
Sistem Mimarisi Sistem için dışsal varlıklar kullanıcılar ve sistem yöneticisidir (yönetici de aslında bir kullanıcı olsa da yetkileri bakımından diğer kullanıcılardan ayrılır. Sistemde kullanıcıların yapabileceğiı işlemler şu şekilde planlanmıştır:
Sistemde yönetici yetkisi olan (admin) kullanıcıların yapabileceği işlemler:
Sistemin mimari yapısı ile ilgili diğer bazı noktalar:
Şekil 1 - Genel Durum Mimari Şeması
İsterler Analizi (Requirements Analysis) Şekil 2 - Kullanım Örnekleri Şeması
Proje Planı ve Uygulama Takvimi
Kaynakça Yararlanılan veya yararlanılacak kaynaklar daha sonra eklenecektir. |
||