Kullanıcı Kılavuzu
Kullanım
Bakım Kurulum
Sistem HTML ve Hypertext Preprocessor (PHP) dili ile yazılmış ve veritabanı yönetim sistemi olarak MySQL kullanılmıştır. Bu nedenle, PHP ve MySQL uyumlu olan her platformda çalıştırılması mümkündür. Uygulamada Windows,Apache Server,MySQL ve PHP'yi birarada sağlayan WAMPSERVER kullanılmıştır. Sayfa görünümleri performansı açısından tarayıcı olarak Mozilla Firefox kullanılması önerilmektedir.
İşletim sistemi, sunucu, PHP ve MySQL için kendi kurulum kılavuzları esas alınmalıdır.
Tüm sistem dosyaları http sunucusunun yayın dizinine kopyalanmalıdır. Başlangıç sayfası index.php'dir. Eğer sunucunun default dokümanları arasında "index.php" yok ise sunucunun kılavuzuna başvurularak eklenmelidir. Sistem dört tablodan oluşan bir veritabanı kullanmaktadır. Yapıları verilen bu tablolar create fonksiyonları ile oluşturulmalıdır. Şekil 1; kullanıcının iletişim sayfasını kullanarak girdiği mesajlarının ve bilgilerinin tutulması amaçlı oluşturulan veritabanı tablosudur.Şekil 1: Veritabanındaki Soru Tablosu Şekil 2; kullanıcının Teklif_Ver sayfasını kullanarak girdiği teklif bilgilerinin tutulması amaçlı oluşturulan veritabanı tablosudur. Şekil 2: Veritabanındaki Teklif Tablosu Şekil 3; kullanıcının teklif verdiği ürünlerin teklif koduna göre tutulması amaçlı oluşturulan veritabanı tablosudur. Şekil 3: Veritabanındaki Teklif Ürün Tablosu Şekil 4; yetkili kullanıcının Ürün_ekle sayfasını kullanarak girdiği ürün bilgilerinin tutulması amaçlı oluşturulan veritabanı tablosudur. Şekil 4: Veritabanındaki Ürün Tablosu KullanımNikah ve Bebek Şekerleri Satış Sitesi uygulamasındaki yetki seviyeleri şunlardır:
1.Ürün taraması ve araması yapabilir.
1.Ürün araması yapabilir.
Şekil 1; Alıcı, web sitesine girdiğinde karşısına çıkan ilk ekran olarak oluşturulan açılış sayfasıdır. Şekil 1 Şekil 2; Alıcı, açılış sayfasındaki “Nikah Şekerleri” ve “Bebek Şekerleri” isimli resimlerden herhangi birinin üzerine tıkladığında açılacak sayfadır. Bu sayfada araç çubuğu, arama bölümü, ürün resimlerinin bir kısmı, “Yeni tasarlananlar” ve “En çok tercih edilenler” bölümleri bulunmaktadır. Şekil 2 Şekil 3; Alıcı, araç çubuğunda “Ürünler” sekmesine tıkladığında tüm şeker resimlerinin küçük hallerini görebileceği php sayfasıdır. Alıcı, bu sayfadaki küçük resimlere tıklayarak ürünlerin detaylı bilgilerinin ve büyük resminin olduğu sayfalara ulaşabilecektir. Şekil 3 Şekil 4; Alıcı, araç çubuğunda “Sipariş” sekmesinden “Teklif Ver”e tıklayarak teklif bilgilerini girip göndermesi için oluşturulmuş php sayfasıdır. Şekil 4 Şekil 5; Alıcı, araç çubuğunda “Hakkımızda” sekmesine tıkladığında web sitesi amacı ve kapsamı hakkında kısa bilgiye ulaşabileceği html sayfasıdır. Şekil 5 Şekil 6; Alıcı, araç çubuğunda “Referanslar” sekmesine tıkladığında diğer alıcıların yorumlarına ulaşabileceği html sayfasıdır. Şekil 6 Şekil 7; Alıcı, araç çubuğunda “İletişim” sekmesine tıkladığında mesaj ve bilgilerini girip gönderebileceği php sayfasıdır. Şekil 7 Şekil 8; Yetkili Kullanıcı, araç çubuğunda “Sipariş” sekmesinden “Teklif Gör”e tıklayarak alıcılar tarafından gönderilmiş tüm tekliflerin listesine ulaşarak onay verebileceği ve sevkiyat tarihi girebileceği php sayfasıdır. Şekil 8 Şekil 9; Yetkili Kullanıcı, araç çubuğunda “İletişim” sekmesine tıkladığında alıcılar tarafından gönderilmiş tüm mesajların listesine ulaşarak cevap verebileceği php sayfasıdır. Şekil 9 BakımTeklif ve soru veritabanının çok büyümesi halinde eski teklif ve soru bilgilerinin silinmesi gerekebilecektir. Yetkili Kullanıcı bu bakımı tbl_teklif,tbl_teklif_urun ve tbl_soru tabloları üzerinde kendi yazacağı SQL sorguları ile yapmalıdır. |