PROJE TEST BELGESİ

 

 

 

GEZGİN

( TÜRKİYE TURİZM REHBERİ )

 

 

 

 

 

 

 

CÜNEYT KOÇ

Özgeçmiş

 

 

 

 

 

 

 

Proje Test Belgesi

 

Yazılım Geliştirme Projesi

 

Bilgi Teknolojileri Sertifika Programı

 

İDEA: ODTÜ Sanal Kampüsü

 

 

 

 

 

 

 

Tarih

27 Haziran 2008

 


ÖZ:

 

Bu belgede gerçekleştirim işlemi tamamlanmış olan projenin bütün test işlemleri yapılarak raporlandırılacaktır. Projemizde bulunan modüller gruplandırılarak "test edilecek modül gruplarının tarifi" bölümünde her modül grubunun yapması gereken işlemler tek tek verilecektir. "Gerçek test sonuçları" bölümünde "test edilecek modül gruplarının tarifi"  bölümünde yapılması gereken işlemlerden alınan sonuçlar görsel olarak verilecektir. Eğer projemiz test edilirken bir hatayla karşılaşılırsa son bölümümüz olan "bulunan hatalar ve çözümleri" bölümünde bu hatalar çözülüp nasıl çözüm getirildiği anlatılacaktır.

 

TEST PLANI:

 

Test Talvimi Aşağıdaki Gibidir.

 

Projemiz www.fecaso.com domaini altına yüklenmiş ve bu ortamda çalıştırılmaktadır.

 

Proje testi için:

Intel P4 3.2 GHZ, 1024 ram, 256 mb ekran kartı bulunan ve işletim sistemi olarak windows xp kullanan bilgisayar.

 

İntel core 2 duo 2.0 GHZ, 2048 ram, 256 mb ekran kartı bulunan ve işletim sistemi olarak windows vista kullanan bilgisayar.

 

Kullanılmıştır.

 

Test işlemlerinde her iki bilgisayarda da internet explorer ve mozilla firefox kullanılmıştır.

 

Test Edilecek Modül Grupları:

 

1-Sisteme Kayıt Olma ve Giriş İşlemi.

2-Profil Düzenleme ve Şifre Değiştirme İşlemi.

3-Turizm Alanı Ekleme İşlemi.

4-Eklenen kayıtların düzeltilmesi veya silinmesi işlemi.

5-Kayıt Arama, Yorum Ekleme ve Yorum Gösterme İşlemleri.

6-Cikis İşlemi.

7-Admin Paneli Giriş İşlemi.

8-İl ve İlçe Ekleme İşlemleri.

9-Eklenen Kayıtların ve Yorumların Onaylanma veya Reddedilme İşlemleri.

10-Kullanıcının Admin Yapılması veya Sistemden Silinmesi.

11-Admin Paneli Çıkış İşlemi.

 

TEST EDİLECEK MODÜL GRUPLARININ (PROSEDÜRÜNÜN) TARİFİ:

 

1-Sisteme Kayıt Olma ve Giriş İşlemi:

 

uyeol.php(kullanıcı kayıt işlemi için kullanılan form ve veritabanına alınan bilgileri işleyen php ve sql komutları), index.php(sistem giriş formu), kontrol.php(sistem giriş formundan alınan bilgileri veritabanında kontrol eden php ve sql komutları).

 

a-)Kullanıcıların sisteme kayıt olmaları için isim, soy isim,  e mail, kullanıcı adı ve şifre bilgilerini forma girmeleri ve kaydet butonuna basmaları gerekmektedir.

b-)Yukarıda sayılan bilgilerden herhangi birini boş bırakan kullanıcının uyarı mesajı alması gerekmektedir.

c-)Kullanıcıların sisteme giriş yapmaları için kayıt olurken verdikleri bilgilerden kullanıcı adı ve şifrelerini kullanmaları ve giriş butonuna basmaları gerekmektedir.

d-)Sistem giriş formuna kullanıcı adı veya şifre yanlış girildiğinde kullanıcının hata mesajı alması gerekmektedir.

 

Yukarıda sayılan işlemler modüllere uygulanarak gerçek test sonuçları kısmında alınan sonuçlar verilecektir. Yukarıdaki işlemler için yeni bir kullanıcı oluşturulup veritabanına kaydın alınıp alınmadığı kontrol edilecek ve kayıt olurken verilen bilgilerle giriş işlemi yapılacaktır.

 

2-Profil Düzenleme ve Şifre Değiştirme İşlemi.

 

giriskontrol.php(profilim seçeneğine tıklayan kullanıcının giriş yapıp yapmadığını kontrol eder), profilim.php(kullanıcı bilgilerini form aracılığıyla veritabanından getiren ve üzerinde değişiklik yapılmasını işlemler).

 

a-)Profilim seçeneğini kullanmak isteyen kullanıcının siteme giriş yapmış olması gerekmektedir. Menüden veya direk profilimin modülünü yazarak ulaşmak isteyen kullanıcıların siteme giriş yapıp yapmadıkları kontrol edilmelidir. Giriş yapmamış kullanıcılar uyarılmalı ve anasayfaya yönlendirilmelidir.

b-)Kullanıcının bilgilerini düzeltirken herhangi bir alanı silip güncelleme yapmaması gerekir. Profilim formundaki bütün alanların dolu olması gerekmektedir.

c-)Şifre değiştirme işlemi profildeki diğer bilgilerin değiştirilmesinden ayrı olmalı ve yeni şifre iki kere istenmelidir. Şifre değiştirme formu boş bırakılarak şifre değiş butonuna basıldığında kullanıcı uyarılmalı. d-)Forma iki kere girilen şifrenin birbirini tutması gerekmekte aksi taktirde kullanıcı uyarılmalıdır.

 

Yukarıda sayılan işlemler modüllere uygulanarak gerçek test sonuçları kısmında alınan sonuçlar görsel olarak verilecektir. Değişiklik işlemlerinin veritabanında yapılıp yapılmadığı kontrol edilecektir.

 

3-Turizm Alanı Ekleme İşlemi:

 

giriskontrol.php(kayıt ekle seçeneğine tıklayan kullanıcının giriş yapıp yapmadığını kontrol eder), kayitekle.php( kayıt ekleme formu ve formdan alınan bilgileri veritabanına işleyen php ve sql komutları).

 

a-)Sisteme bir turizm alanı eklemek isteyen kullanıcının sisteme giriş yapmış olması gerekmektedir. Sisteme giriş yapmadan kayıt ekleme modülüne ulaşmak isteyen kullanıcının uyarılması gerekmektedir.

b-)Bir turizm  alanı ekleyen kullanıcının formdaki il, ilçe, turizm türü, adı, adresi ve açıklama kısımlarının doldurmuş olması gerekmektedir. Bunlardan herhangi birini veya hepsini boş bırakan kullanıcının uyarılması gerekmektedir.

c-)Kullanıcı bir il seçtiğinde diğer bir formda seçilen ile ait ilçelerin gelmesi gerekmektedir.

d-)Kullanıcı formdan bir resim yüklemek istediğinde resmin boyutu kontrol edilmelidir. Resim eğer 2mb'dan büyük ise kullanıcı uyarılmalıdır.

e-)Bütün kayıt bilgilerini forma giren kullanıcı kaydet butonuna bastığında  "kayıdınız başarıyla eklenmiştir, onay işleminden sonra yayınlanacaktır" mesajı almalıdır.

 

Yukarıda sayılan işlemler modüllere uygulanarak alınan sonuçlar gerçek test sonuçları kısmında görsel olarak sunulacaktır. Kayıt ekleme işleminin kontrolü için veritabanına farklı kayıtlar eklenip veritabanından kontrol edilecektir.

 

4-Eklenen kayıtların düzeltilmesi veya silinmesi işlemi:

 

giriskontrol.php(kayıt ekle seçeneğine tıklayan kullanıcının giriş yapıp yapmadığını kontrol eder), kayitlarim.php(sistemde bulunan kullanıcının eklediği kayıtların isimlerini listeler her ismin yanında sil ve düzenle linki vardır. "Burada admin tarafından onaylanmamış kayıtlar listelenmez"), kayitduzenle.php(seçilen kaydın bilgilerini form içinde kullanıcıya sunar ve kayıtların düzenleme işlemini yapar.), sil.php(seçilen kaydı veritabanından siler.).

 

a-)Kayıt düzenleme veya silme işlemlerini sadece sisteme giriş yapan kullanıcılar yapabilir.

Kullanıcılar giriş yapmadıysa herhangi bir modüle ulaşmak isterse uyarı mesajı almalıdır.

b-)Her kullanıcı sadece kendi eklediği kayıtlar üzerinde değişiklik işlemi yapabilir.

c-)Sistem yöneticisi tarafından onaylanmamış kayıtlar üzerinde kullanıcılar değişiklik yapamazlar.

d-)Seçilen kaydın bilgileri düzenlenecekse bütün bilgiler bir form içinde kullanıcıya sunulmalıdır.

e-)Kayıt düzenleme işleminde kullanıcılar bütün bilgileri silip güncelleme yapamamalıdır.

f-)Düzenlenen kayıt yayından kaldırılıp onay işlemine tabi tutulmalıdır.

g-)Düzenlenen kayda yeni resim eklenmemişse eski resimler kullanılmalıdır.

h-)Eklenen resimlerin boyutu kontrol edilmelidir.

i-)Kayıt silme işleminde seçilen kayıt veritabanından silinmelidir.

 

Yukarıda sayılan işlemler modüllere uygulanıp gerçek test sonuçları bölümünde sonuçlar görsel olarak verilecektir. Veritabanından değişiklikler kontrol edilecektir.

 

5-Kayıt Arama, Yorum Ekleme ve Yorum Gösterme İşlemleri:

 

liste.php(il seçim, ilçe seçim, tür seçim formu ve bulunan kayıtların listelenmesi.), arama.php(isimle arama formu ve bulunan kayıtların listelenmesi), kayitdetay.php(seçilen kaydın bilgilerinin gösterilmesi, o kayda ait yorumların gösterilmesi ve yorum ekleme linki), yorumekle.php(seçilen kayda yorum ekleme işlemi).

 

a-)Kullanıcıların giriş yapmadan arama işlemlerini yapmaları gerekir.

b-)İsimle arama işleminde sonunda bulunan kayıtların isimleri link olarak listelenmeli eğer bulunamazsa hiç bir kayıt bulunamadı yazısı kullanıcıya iletilmelidir.

c-)İl - ilçe ile arama işleminde bulunan kayıtların isimleri link olarak listelenmeli eğer bulunamazsa hiç bir kayıt bulunamadı yazısı kullanıcıya iletilmelidir.

d-)Formdan bir il seçildiğinde o ile ait ilçeler diğer formda listelenmelidir.

e-)İl - ilçe ile arama işleminde kullanıcıya farklı seçenekler sunulmalıdır. Kullanıcı bir ildeki bütün turizm alanlarını arayabilmeli, bir ilin bir ilçesindeki turizm alanlarını arayabilmeli, bir ilin bir ilçesinden herhangi bir turizm alanlarını arayabilmelidir.

f-)Kullanıcı arama sonucunda elde edilen listeden bir kayıt seçtiğinde o kaydın bütün bilgilerine ulaşabilmelidir.

g-)Kullanıcı bilgilerine ulaştığı kayıt hakkında yapılan yorumları görebilmelidir.

h-)Kullanıcı bilgilerine ulaştığı kayda yorum eklemek için giriş yapmalıdır.

i-)Yorum ekleyen kullanıcının yorum formunu boş bırakmaması gerekmektedir. Boş bırakıp yorum eklemek isteyen kullanıcı uyarılmalıdır.

j-)Yorum ekleme işlemini tamamlayan kullanıcı yorum onay işleminden sonra yayınlanacaktır mesajı almalıdır.

 

Yukarıda sayılan işlemler modüllere uygulanarak alınan sonuçlar gerçek test sonuçları belgesinde verilecektir. Eklenen yorumlar veritabanından kontrol edilecektir.

 

6-Cikis İşlemi:

 

cikis.php ( Giriş yapan kullanıcının sistemden güvenli bir şekilde çıkması ).

 

a-)Çıkış yapan kullanıcı sisteme giriş yapıp kullanılması gereken modüllere menüden veya direk modül yolu ile ulaşamamalıdır.

 

7-Admin Paneli Giriş İşlemi:

 

admingiris.php(admin giriş bilgilerini alan form), adminkontrol.php(admin bilgilerini veritabanında kontrol eden php ve sql komutları), adminpanel.php(sistem yöneticisinin kullanacağı arayüz).

 

a-)Adminpaneline giriş yapmak isteyen kullanıcının yetkisi veritabanında 1 olmalıdır.

b-)Admin yetkisi olmayan kullanıcı admin paneline ulaşamamalıdır.

c-)Admin paneline girişte istenen bilgiler yanlış girildiğinde kullanıcı uyarılmalıdır.

d-)Giriş işlemini başarılı yapan kullanıcı admin paneline yönlendirilmelidir.

 

Yukarıda sayılan işlemler modüllere uygulanıp alınan sonuçlar gerçek test sonuçları kısmında görsel olarak verilecektir.

 

8-İl ve İlçe Ekleme İşlemleri:

 

admingiriskontrol.php(Sistem yöneticisinin sistemde olup olmadığının kontrol edilmesi), ilekle.php( bir ile ait bilgileri form aracılığıyla alan ve veritabanına işleyen php ve sql komutları), ilceekle.php(Bir il seçip o ile ait ilçe ismini forma yazıp formdan alınan bilgileri veritabanına işleyen komutlar).

 

a-)İl ekleme ve ilçe ekleme işlemini yapmak isteyen kullanıcının admin girişi yapması gerekmektedir. Giriş yapmayan kullanıcı uyarılmalıdır.

b-)Eklenen il bilgilerinin veritabanına işlenmesi gerekmektedir.

c-)Eklenen ilçe bilgilerinin veritabanına işlenmesi gerekmektedir.

 

Yukarıda sayılan işlemler modüllere uygulanıp gerçek test sonuçları kısmında alınan sonuçlar görsel olarak verilecektir. Yapılan işlemlerin veritabanına nasıl yansıdığı gösterilecektir.

 

9-Eklenen Kayıtların ve Yorumların Onaylanma veya Reddedilme İşlemleri:

 

admingiriskontrol.php(Sistem yöneticisinin sistemde olup olmadığının kontrol edilmesi), kayitbul.php(onay kodu 0 olan kayıtların listelenmesi ve onayla, sil linkleri), onayla.php( seçilen kaydın yayınlanması), kayitsil.php(seçilen kaydın yayınlanmadan silinmesi), yorumbul.php(onay kodu 0 olan yorumların listelenmesi ve onayla, sil linkleri), yorumonayla.php(seçilen yorumun yayınlanması), yorumsil.php(seçilen yorumun yayınlanmadan silinmesi).

 

a-)Kayıtların onaylanması veya silinmesi, yorumların onaylanması veya silinmesi işlemleri için sistem yöneticisinin giriş yapmış olması gerekmektedir. Eğer giriş yapılmadan bu modüllere ulaşılmak istenirse kullanıcı uyarılmalı ve admin giriş formuna yönlendirilmelidir.

b-)Sistem yöneticisi yeni eklenen kayıtlara bakmak istediğinde onay kodu 0 olan bütün kayıtlar yöneticinin karşısına gelmelidir. Her kaydın bilgileri ayrı ayrı burada kontrol edilmesi için gösterilmelidir.

Sistem yöneticisi bir kayıt için onayla linkine tıkladığında kaydın sistemde arandığında çıkması gerekmektedir.

c-)Sistem yönetici bir  için sil linkine tıkladığında o kaydın veritabanından silinmesi gerekmektedir.

d-)Sistem yöneticisi yeni eklenen yorumlara bakmak istediğinde onay kodu 0 olan bütün yorumlar yöneticinin karşısına gelmelidir. Her yorumun bilgileri ayrı ayrı burada kontrol edilmesi için gösterilmelidir.

e-)Sistem yöneticisi bir yorum için onayla linkine tıkladığında yorumun hangi kayıt için eklendiyse o kaydın altında sergilenmesi gerekmektedir..

f-)Sistem yönetici bir yorum için sil linkine tıkladığında o yorumun veritabanından silinmesi gerekmektedir.

 

Yukarıda sayılan işlemler modüllere tek tek uygulanıp alınan sonuçlar gerçek test sonuçları kısmında görsel olarak verilecektir. Veritabanındaki değişimler gösterilecektir.

 

10-Kullanıcının Admin Yapılması veya Sistemden Silinmesi:

 

admingiriskontrol.php(Sistem yöneticisinin sistemde olup olmadığının kontrol edilmesi), kullanicibul.php(kullanıcı arama forma ve bulunan kullanıcının listelenmesi. admin yap ve sil linkleri), adminyap.php(Seçilen kullanıcının yetkisi veritabanında 1 yapılır), kullanicisil.php(seçilen kullanıcı veritabanından silinir).

 

a-)Bir kullanıcının sistemde aranaması, admin yapılması veya sistemden silinmesi işlemleri için sistem yöneticisinin giriş yapması gerekmektedir. Giriş yapılmadan bu işlemlere ulaşılmaması gerekmektedir. Giriş yapmadan bu modüllere ulaşmak isteyen kullanıcının uyarılması ve admin giriş formuna yönlendirilmesi gerekmektedir.

b-)Bir kullanıcı arandığında eğer veritabanında varsa o kullanıcının adı listelenmelidir.

c-)Seçilen kullanıcının yanındaki admin yap linkine tıklandığında o kullanıcının veritabanında yetki özniteliği 1 olmalıdır.

d-)Seçilen kullanıcının yanındaki sil linkine tıklandığında o kullanıcı veritabanından silinmelidir.

 

Yukarıda sayılan işlemler modüllere uygulanacak ve alınan sonuçlar gerçek test sonuçları kısmında görsel olarak verilecektir. Veritabanındaki değişimler gösterilecektir.

 

11-Admin Paneli Çıkış İşlemi:

 

admincikis.php( admin panelinden güvenli bir şekilde çıkış işlemi).

 

a-)Admin panelinden çıkan yöneticinin sistem yöneticisi işlemlerini yapması için tekrar giriş yapması gerekmektedir. Admin paneli modüllerine çıkış işleminden sonra menüden veya modül yolu ile ulaşamamalıdır.

 

 

GERÇEK TEST SONUÇLARI:

 

Üst kısımda test edilecek modüllerin tarifi bölümünde saydığımız işlemleri bu bölümde tek tek ele alıp sistemimizin yukarıda sayılan işlemleri yapıp yapmadığı test edilecektir. Bulunan hatalar düzeltilerek bir sonraki bölümde belirtilecektir.

 

1-Sisteme Kayıt Olma ve Giriş İşlemi:

 

Sisteme kayıt olma ve giriş işlemlerinin testi için aşağıdaki deneme kullanıcılar oluşturulmuştur. Bunlardan bir tanesi burada görsel olarak verilmiştir. Bütün kullanıcılarla bu modül grubu test edilmiştir.

 

 

a-)

 

 

 

b-)

 

 

c-)

 

 

 

d-)

 

 

 

Veritabanındaki durum:

 

Görüldüğü gibi yukarıda eklediğimiz ve test ettiğimiz kayıtlar veritabanına başarılı bir şekilde kaydedilmiştir.

 

Birinci modül grubumuzda herhangi bir hatayla karşılaşılmamıştır.

 

 

2-Profil Düzenleme ve Şifre Değiştirme İşlemi.

 

İkinici modül grubumuzun test işlemleri için birinci modül grubumuzda eklediğimiz kullanıcı bilgilerini kullanacağız.

 

a-) Sisteme giriş yapmayan kullanıcı menüden profilim seçeneğini görememektedir. Aşağıdaki ilk resim giriş yapılmadan gözüken menüdür.

 

 

Kullanıcı direk profilim seçeneğine modülün yolunu yazarak ulaşmak isterse aşağıdaki mesajı alır.

 

 

Tamam diyen kullanıcı anasayfaya yönlendirilir.

 

b-)

 

Profilim seçeneği ilk görünüş

 

Boş alan ile güncelleme Yapılamaz.

 

Bilgileri Değiştiriyoruz.

 

 

 

c-)

 

 

HATA!! Şifre değiştirme formu boş bırakılarak şifre değiş butonuna basıldığında şifre değişiyor. Belge sonunda düzeltilerek verilecektir.

 

Forma iki farklı şifre girince alınan uyarı.

 

Forma iki aynı şifre girince şifre değişir ve aşağıdaki bilgi kullanıcıya verilir.

 

Veritabanını aşağıdaki şekilde başarılı bir şekilde değişmiştir.

 

 

 

3-Turizm Alanı Ekleme İşlemi:

 

Aşağıdaki tabloda gösterilen kayıtlar deneme amaçlı oluşturulmuştur. Bir tanesi görsel olarak sunulmuştur. Bütün kayıtlarla modüller test edilmiştir.

Aşağıdaki Tablonun Büyük Halini Görmek İçin Lütfen Üzerine Tıklayınız!

 

 

a-) Kayıt ekleme işlemi sisteme giriş yaparak yapılmalıdır. 2. modül grubumuzun a şıkkında anlatılanlar bu modül grubu içinde geçerlidir. Menüden veya kayıt ekleme modülünün yolu yazılarak modüle ulaşılamamaktadır.

 

b-) Formda bir alanı boş bırakan kullanıcı aşağıdaki mesajı almaktadır.

 

c-)Bir il seçince o ilin ilçeleri geliyor.

 

d-)2mb'tan büyük resim eklenince aşağıdaki uyarı alınmıştır.

 

e-)Bütün bilgiler eksiksiz girildikten sonra ve kaydet butonuna basıldığında aşağıdaki bilgi mesajı alınmıştır.

 

Eklediğimiz kayıtların veritabanındaki görüntüsü.

Aşağıdaki Tablonun Büyük Halini Görmek İçin Lütfen Üzerine Tıklayınız!

 

 

4-Eklenen kayıtların düzeltilmesi veya silinmesi işlemi:

 

Buradaki modül grubumuzun testi için yukarıda eklediğimiz kayıtları kullanacağız. bir tanesini görsel olarak verilecektir.

 

a-)Giriş işlemleri için yukarıdaki modüllerimiz için geçerli olan işlemler burada da uygulanmıştır ve aynı sonuç alınmıştır.

 

b-)Sadece kendi eklediğimiz ve onaylanmış kayıtları görüyoruz.

 

c-)Bir üst modül grubumuzda verdiğimiz veritabanı görüntüsünde sadece 2 tane kaydın onay kodunu 1 olarak görüyoruz ve üsteki resimde de görüldüğü gibi onaylanmamış kayıtları göremiyoruz ve üzerlerinde bir işlem yapamıyoruz.

 

d-)Efes için yanındaki düzenle butonuna bastığımızda görüldüğü gibi bilgiler form içerisinde geldi.

 

e-)Hata!! Kaydın herhangi bir bilgisi silindiğinde düzenleme işlemi yapılıyor. Bulunan hatalar ve çözümleri bölümünde düzeltilmiş hali verilecektir.

 

f-)Kayıt düzenlendikten sonra aşağıdaki mesaj alınmıştır.

 

g-)Kayıt düzenlenirken yeni resim eklenmemiştir ve kayıt için eski resimler geçerli kalmıştır. Aşağıda düzenleme işleminde fotoğraf koyulmadığı görülmekte veritabanında ise eski fotoğrafların durduğu gözükmektedir.

 

aşağıda görüldüğü gibi veritabanında eski resimlerin adresi durmaktadır.

 

h-)Farklı bir resim eklenince ve boyutu 2mb'tan büyük olduğunda aşağıdaki mesaj alınmıştır.

 

i-)Bir kaydın yanındaki sil linkine tıkladığımızda veritabanından kayıt silinmiştir.Kayıtlarımızdan efes için sil linkine tıklanmıştır. veritabanının son hali aşağıdaki gibidir.

 

5-Kayıt Arama, Yorum Ekleme ve Yorum Gösterme İşlemleri:

 

a-) Kullanıcılar arama işlemini giriş yapmadan yapabilmektedir.

 

b-)İsimle arama işleminde bulunan kayıt link olarak gelmektedir.

 

Veritabanında olmayan bir kayıt arandığında aşağıdaki mesaj alınır.

 

c-)İl - ilçe ile arama sonucu

 

HATA!! il - ilçe ile aramada veritabanında olmayan bir bilgi arandığında hiç bir kayıt bulunamadı mesajı alınamıyor. Bulunan hatalar ve çözümleri kısmında verilecektir.

 

d-)Bir il seçildiğinde o ile ait ilçeler listeleniyor.

 

e-) İlçe ve tür seçmeden arama işlemi yapılabilmektedir. veya il - ilçe seçip tür seçmeyip arama yapılabiliyor. Bir il seçmek mecburidir diğerlerini seçmek kullanıcının isteğine bırakılmıştır.

 

f-)Yukarıda arama sonucunda bulduğumuz ayasofya müzesi yazısının üstüne tıklıyoruz ve bütün bilgilerine ulaşıyoruz.

 

g-)Yukarıda görüldüğü gibi önceden eklenen yorumlar gözükmektedir.

 

h-)Giriş yapmadan yorum eklemek isteyen kullanıcı aşağıdaki uyarıyı almaktadır.

 

i-)Yorum formunu doldurmadan yorum eklemek isteyen kullanıcı aşağıdaki şekilde uyarılır.

 

 

j-)Yorumu yazan kullanıcı yorumu ekle butonuna bastığında aşağıdaki mesajı alır ve yorum ekleme işlemi onaylanmayı bekler.

 

 

6-Cikis İşlemi:

 

a-) Çıkış işleminden sonra çıkış yapan kullanıcı giriş yaparak kullanılması gereken hiç bir modüle ulaşamamaktadır. Yukarıdaki modüllerimizi anlatırken de gösterildiği gibi giriskontrol.php ile modüllere ulaşmak isteyen kullanıcının giriş yapıp yapmadığı kontrol edilmektedir.

 

7-Admin Paneli Giriş İşlemi:

 

Modüllerin tarifi bölümünde 7. şıkta anlatılan bütün işlemler modüllere uygulanmış olup giriş işleminden sonra admin paneline ulaşılmıştır. Veritabanında yetkisi 1 olan kullanıcı sadece admin paneline ulaşmıştır. Giriş işleminde yanlış bilgi giren kullanıcıya uyarı mesajı gönderilmiştir.

 

8-İl ve İlçe Ekleme İşlemleri:

 

a-)Admin paneline giriş yapmadan il ekle modülünün yolunu yazarak ulaşmak isteyen kullanıcılar aşağıdaki şekilde uyarılırlar ve admin giriş formuna yönlendirilirler.

 

b-)Veritabanındaki iller tablosundan bir görüntü.

 

c-)veritabanında ilçeler tablosundan bir kesit.

 

9-Eklenen Kayıtların ve Yorumların Onaylanma veya Reddedilme İşlemleri:

 

a-) Giriş yapmayan kullanıcı bir önceki modül grubumuzda gösterildiği gibi uyarılmakta ve giriş formuna yönlendirilmektedir.

 

b-)Admin panelinde yeni kayıtlar seçeneğine tıkladığımızda veritabanında onay kodu 0 olan kayıtlar karşımıza çıkmaktadır.

Onayla linkine tıkladığımızda kayıt yayınlanmaktadır ve arama yapıldığında karşımıza çıkmaktadır.

 

c-) Yukarıdaki kayıt için sil linkine tıklandığında kayıt veritabanından silinmektedir.

 

d-)Yönetici yeni yorumlar seçeneğine tıkladığında veritabanında onay kodu 0 olan yorumlar karşısına gelir.

 

 

e-)Yorum için onayla linkine tıklandığında yorum yayınlanmıştır.

 

f-)Yorum için sil linkine tıklandığında yorum veritabanından silinmiştir.

 

 

10-Kullanıcının Admin Yapılması veya Sistemden Silinmesi:

 

a-)Yukarıdaki modüllerde anlatıldığı gibi bu modül grubumuzda da giriş işlemi aynı şekildedir.

 

b-)idea kullanıcısını aradığımızda karşımıza aşağıdaki şekilde çıkmaktadır.

 

c-)Kullanıcının yanındaki admin yap seçeneğine tıklandığında kullanıcı admin olmuştur.

 

d-)Kullanıcının yanındaki sil seçeneğine tıklandığında kullanıcı veritabanından silinmiştir.

 

11-Admin Paneli Çıkış İşlemi:

 

Admin panelinden çıkış işleminden sonra kullanıcı hiç bir şekilde admin paneline ait modüllere ulaşamamıştır.

 

 

 

BULUNAN HATALAR VE ÇÖZÜMLERİ

 

Modül gruplarımızı test ederken 3 tane hatayla karşılaşılmıştır bu hatalar ve çözümleri bu bölümde verilecektir.

 

1-)İl - İlçe ile arama yapıldığında eğer veritabanından bilgi bulunamazsa hiç bir kayıt bulunamadı mesajı verilmiyor.

 

Çözüm 1-) Sorun bir sayaçla halledilmiştir. Listelemede kullanılan döngünün içine bir sayaç koyulmuştur ve eğer sayac hiç çalışmamışsa kullanıcıya hiç bir kayıt bulunamadı mesajı verilmiştir.

 

2-)Kayıt düzenleme İşleminde formdaki bir alan silinip güncelleme yapıldığında kullanıcı uyarılmayıp güncelleme işlemi gerçekleşiyordu.

 

Çözüm 2-) Burada bir if komutuyla sorun çözülmüştür eğer formdaki doldurulması gereken alanlardan biri veya hepsi boş olduğunda kullanıcıya lütfen boş alan bırakmayınız mesajı verilmiştir.

 

3-)Şifre değiştirme işleminde kullanıcı 2 şifre formunu da boş bırakıp şifre değiş butonuna bastığında şifresi değişiyor.

 

Çözüm 3-)İki şifre değiştirme formu da if komutuyla kontrol altına alınmıştır. Eğer herhangi bir form alanı boş bırakıldığında kullanıcıya lütfen yeni şifrenizi giriniz mesajı verilmiştir.