PROJE TEKLİFİ |
GEZGİN ( TÜRKİYE TURİZM REHBERİ )
CÜNEYT KOÇ
Proje Teklifi
Yazılım Geliştirme Projesi
Bilgi Teknolojileri Sertifika Programı
İDEA: ODTÜ Sanal Kampüsü
Tarih 24 Nisan 2003
Amaç
Araştırmalar doğrultusunda Türkiye'de şuan veri tabanından sorgu yapıp bir il veya ilçe hakkında turizm bilgisi alınacak bir web ortamı bulunmamaktadır.
Bu proje, insanların Türkiye'nin herhangi bir iline, ilçesine gideceği zaman, gittiği yerin turizm (coğrafi, kültürel, tarihi) açısından hangi güzellikleri taşıdığını önceden öğrenip bilinçli bir şekilde seyahatlerini yapmalarını hedeflemektedir. Ayrıyeten gittiği yerin yol güzergahında bulunan iller, ilçeler hakkında da turizm bilgileri alıp, o yerleşim yerlerinden geçerken de daha önceden o yer hakkında bilgi sahibi oldukları için oralardaki turizm alanlarını görme şansına sahip olacaklardır.
Bu proje, insanlara kendi bulundukları yerleşim merkezini tanıtma imkanı da sunmayı amaçlamaktadır. İnsanların, yaşamlarını sürdürdükleri yerleşim merkezinin turizm kaynaklarını web ortamına aktarmalarını sağlayarak bu bilgileri diğer insanlarla paylaşarak hem insanların bilgilenmesini hem de ekonomik olarak bulundukları alanı canlandırabileceklerdir.
Web ortamı kullanılarak geliştirilecek olan proje geniş kitlelere ulaşarak bir rehber niteliği taşıyacaktır. Bu amaçla hem Türkiye'nin değişik yerleri tanıtılacak hem de ekonomik bir hareketlenme sağlanabilecektir.
Proje Tanımı
Gezgin (Türkiye Turizm Rehberi) ile kullanıcılar tarafından Türkiye'nin herhangi bir ili, ilçesi hakkında veritabanından sorgulama yapılıp o yerleşim yerleri hakkında turizm bilgisi alınabilecek veya kullanıcılar veritabanına bir il, ilçe hakkında turizm bilgileri girerek o yerleşim yeri hakkında tanıtım yapabileceklerdir.
Proje Kapsamı
Proje veri tabanına veri tabanı yöneticisi tarafından iller ve ilçeler tablosuna bütün iller ve o illere ait ilçeler girilip, iller ve ilçeler tablosuna sonradan kullanıcılar tarafından bir müdahale yapılamaması için bu bilgiler veri tabanımızda hazır bir şekilde bulunacaktır. Sonradan bu tabloda herhangi bir değişiklik yapılması gerektiğinde yönetim panelinden sistem yöneticisi gerekli değişikliği yapabilecektir.
Kullanıcılar bir il ve o ilin herhangi bir ilçesinin turizm potansiyeli hakkında bilgi almak istediklerinde sistemde bulunan arama kısmına gelerek veri tabanımızda hazır bulunan illerden birini seçip, seçim işleminden sonra seçilen ilin ilçeleri karşısına gelecektir. Hangi ilçe hakkında turizm bilgisi almak istiyorsa o ilçeyi de seçip aramayı yaptırdığında seçtiği ilçede var olan turizm alanları hakkında bilgi alabilecektir. Kullanıcılar istekleri doğrultusunda arama bölümünde ilçe kısmını seçmeden sadece seçtikleri ilde var olan bütün turizm alanları hakkında da bilgiye ulaşabileceklerdir. Ayrıyeten kullanıcılar bir il veya ilçe seçmeden sadece bir turizm alanının adını yazarak sistemde aratma yapabilecek ve arama sonucunda istediği turizm alanı hakkında var olan bilgilerden faydalanabilecektir.
Sistemde kayıt formu bulunacak ve kullanıcılar istekleri doğrultusunda kayıt formunu doldurarak sisteme üye olabileceklerdir. Üye kullanıcılar kullanıcı adı ve şifrelerini girerek sisteme giriş yapabilecektir. Üye kullanıcılar yukarıda sayılan bütün arama işlemleri yapmalarının yanı sıra ekleme bölümünden sitemin veri tabanına il ve ilçe seçimi yaptıktan sonra, seçmiş olduğu ilçede var olan bir turizm alanı bilgilerini ekleme formunu doldurarak ekleme yapabilecektir. Üye kullanıcılar ayrıyeten kendi profil bilgilerine ulaşabilecek kişisel bilgilerinde değişik yapabilecek, profilinde önceden sisteme eklemiş olduğu turizm alanlarını görebilecektir, kendi eklemiş olduğu turizm alanını sistemden silebilecek veya düzeltme yapabilecektir.
Sistemde ayrıyeten bir yönetim paneli bulunacaktır. Bu yönetim paneli sadece sistem yöneticisi tarafından kullanılabilecektir. Yönetim panelinden bütün veri tabanları kontrol altında tutulacak, gerekli düzenlemelerin bu panelden yapılabilmesi sağlanacaktır.
Yöntemler, Yazılım Araçları ve Platform
Projede süreç modeli olarak Çağlayan Süreç Modeli benimsenmiştir.
Programlama Dilleri: PHP, JAVA SCRİPT
İşletim Sistemi: Windows
Veritabanı sunucusu: MYSQL
Projede tasarım aracı olarak FRONTPAGE, ADOBE PHOTOSHOP CS2 kullanıcılacaktır.
Önemli Kilometre Taşları
Kaba Proje Planı ve Uygulama Takvimi
|