PROJE ANALİZ BELGESİ

 

 

 

GEZGİN

( TÜRKİYE TURİZM REHBERİ )

 

 

 

 

 

 

 

CÜNEYT KOÇ

Özgeçmiş

 

 

 

 

 

 

 

Proje Analiz Belgesi

 

Yazılım Geliştirme Projesi

 

Bilgi Teknolojileri Sertifika Programı

 

İDEA: ODTÜ Sanal Kampüsü

 

 

 

 

 

 

 

Tarih

10 Mayıs 2008

 


Öz

 

Amaç, Proje Teklif Raporu'nda anlatılan Gezgin (Türkiye Turizm Rehberi) projesini ayrıntılı olarak tanıtmaktır. Projemizde Ne sorusuna analiz kısmında cevap arayacağız. Analiz belgemizin sistem mimarisi bölümünde Genel Durum Mimari Şeması çizilerek sistemin dış varlıklarla olan ilişkisini genel hatlarıyla vermeye çalışacağız. İsterler analizi bölümümüzde her kullanıcı tipi için farklı Kullanım Örnekleri Şeması çizilerek sistemin hangi işlevlere sahip olacağı belirtilecektir. Veritabanı analizi kısmında ER diyagramı ile projemizin veritabanında tutulacak olan nitelikler belirtilmeye çalışılacaktır. Ayrıyeten detaylandırılmış olarak proje planını ve uygulama takvimini verilecektir.
 

 

Proje Tanımı

 

Gezgin (Türkiye Turizm Rehberi) ile kullanıcılar tarafından Türkiye'nin herhangi bir ili, ilçesi hakkında veritabanından sorgulama yapılıp o yerleşim yerleri hakkında turizm bilgisi alınabilecek veya kullanıcılar veritabanına bir il, ilçe hakkında turizm bilgileri girerek o yerleşim yeri hakkında tanıtım yapabileceklerdir.  Ayrıyeten arama sonucunda bulunan turizm yerleşmeleri hakkında kullanıcılar yorum yapabilecektir, yapılan yorumlar yapılan aramalar sonucunda çıkan turizm yerleşmelerinin altında görünecektir. Kısaca Gezgin ile Türkiye'deki turizm alanları web aracılığıyla tanıtılacak ve Türkiye'yi gezmek isteyen insanların gittikleri yer hakkında önceden bilgilenmeleri sağlanacaktır.

 

Sistem Mimarisi

 

Sistem için tek dışsal varlık kullanıcılardır. Sistemimizde kullanıcıların yaptığı temel işlemler;

 

-Üye olmak için sisteme kullanıcı bilgilerinin girilmesi.

 

-Yeni kayıt eklemek için kayıt formunu doldurarak istenen kaydın girilmesi.

 

-Sorgulamalar; Kullanıcıların turizm alanı ismiyle veya il, ilçe ile yaptığı arama sonuçları.

 

-Sorgulama sonucunda ulaşılan turizm alanları hakkında yorum yapma.

 

-Güncelleme; kullanıcı bilgilerinin değiştirilmesi, kullanıcının eklediği kaydı değiştirmesi veya silmesi.

 

Sistemde genel olarak yapılacak işlemler bunlardır. Sistem işleyişi ayrıntıları isterler analizi kısmında verilecektir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Genel Durum Mimari Şemamıza bakacak olursak kullanıcıdan alınan bilgiler veri tabanı ile etkileşim içinde gerçekleştirilmektedir. Kullanıcı girdiği bilgileri kullanarak sisteme giriş yapabilecektir ve giriş işleminden sonra İsterler Analizi kısmında detaylı olarak vereceğimiz ekleme, güncelleme, sorgulama, arama işlemlerini gerçekleştirecektir. Kullanıcının yapacağı bu işlemler kullanıcı arayüzü kullanılarak gerçekleştirilecektir. Sistemimizden çıktı olarak arama sonuçları alınacaktır ve arama sonuçlarıyla sisteme eklenen yorumlar görülebilecektir. 

 

İsterler Analizi

 

İsterler Analizi kısmında sistemin işlevleri her kullanıcı tipine göre ayrı ayrı Kullanım Örnekleri Şeması çizilerek detaylı olarak anlatılacaktır.

 

 

*Daha net görebilmek için lütfen resmin üzerine tıklayınız!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sisteme üye olmayan kullanıcıların sistemde yapabileceği işlemler yukarıdaki gibidir. Bu işlemleri açıklayacak olursak;

 

- Sistemde bulunacak olan arama kısmından kullanıcı formdan bir il seçecektir bu seçim işleminden sonra seçilen ile ait ilçeler karşısına gelecektir kullanıcı bu ilçelerden birini seçip arama işlemini yapabilecek veya hiç ilçe seçmeden sadece il seçerek arama işlemini yapabilecektir. Arama işlemi sonunda seçilen il ve ilçeye ait veya komple bir ile ait turizm alanlarının listesi kullanıcıya sunulacaktır.

 

-Yine sistemde bulunacak olan diğer bir arama kısmında kullanıcı ulaşmak istediği bir turizm alanının ismini yazarak arama yapabilecek ve aradığı turizm alanı hakkında bilgi alabilecektir.

 

-Arama işlemleri sonunda kullanıcı ulaştığı bir turizm alanı hakkında daha önceden diğer kullanıcılar tarafından yapılmış olan yorumları okuyabilecektir.

 

-Kullanıcılar sistemde daha etkin bir şekilde rol almak ve çeşitli yetkilere sahip olabilmek için sisteme üye olabileceklerdir.

 

-Kullanıcılar yukarıda sayılan bütün işlemleri veritabanıyla etkileşim içinde gerçekleştirecektir.

 

 

*Daha net görebilmek için lütfen resmin üzerine tıklayınız!

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Üye Kullanıcı İşlemleri Kullanım Örnekleri Şemasında kırmızı olarak çizilen işlemler sisteme üye olmayan kullanıcılardan farklı olarak yapılabilecek işlemleri göstermektedir. Üye kullanıcıların yapabileceği işlemlere ayrıntılı olarak inceleyecek olursak;

 

-Üye kullanıcılar yukarıda anlatılan üye olmayan kullanıcıların yapabildiği tüm işlemleri yapabilmektedirler.

 

-Üye kullanıcılar sisteme giriş yaparak sistemde varolan diğer işlemlere ulaşabilmektedirler.

 

-Sisteme giriş yapan kullanıcılar yukarıda anlatılan arama işlemlerini yaptıkları zaman yorum okumanın yanında bir turizm alanı hakkında yorum ekleme hakkında sahip olacaktır.

 

-Sisteme giriş yapan kullanıcı sistemde bulunacak olan kayıt ekleme formunu kullanarak bir turizm alanını siteme ekleyebileceklerdir.

 

-Sisteme giriş yapan kullanıcı üye olurken sisteme girdiği kullanıcı bilgilerini değiştirebilecektir.

 

-Üye kullanıcı sisteme daha önceden eklediği kayıtlara ulaşabilecek ve bunları düzeltebilecek veya silebilecektir.

 

-Sisteme giriş yapan kullanıcılar sistemde işleri bittiği zaman çıkış modülünü kullanarak sistemden güvenli bir şekilde çıkış yapabilecektir.

 

 

*Daha net görebilmek için lütfen resmin üzerine tıklayınız!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sistem Yöneticisi İşlemleri Kullanım Örnekleri Şemasında bulunan kırmızıyla çizilmiş olan işlemler diğer iki kullanıcı tipinden farklı olarak sadece sistem yöneticisinin kullanabileceği işlemlerdir. Ayrıntılı olarak inceleyecek olursak;

 

-Yukarda anlattığımız iki kullanıcı modelindeki tüm işlemleri sistemde yöneticisi de yapabilmektedir; fakat sistem yöneticisi sisteme giriş yaptığında diğer kullanıcıların erişemeyeceği yönetim panelini kullanabilmektedir. Burada yapabileceği işlemler;

 

-Sistemde arama veya kayıt ekleme işlemlerinde il ve ilçe formlarda hazır bir şekilde bulunacağı için bu bilgilerin daha önceden sisteme girilmiş olması gerekmektedir. Bunun için yönetim paneline il ekle ve ilçe ekle işlemleri eklenmiştir. Sistem yöneticisi sistemi kullanıma açmadan önce bu modülleri kullanarak il ve ilçeleri sistemin veri tabanına girecektir.

 

-Kullanıcıların turizm alanları için yaptıkları yorumlar güvenlik gereği hemen yayınlanmayacaktır. Yönetim panelinde yayınlanmayı bekleyen yorumlar sistem yöneticisi tarafından gözden geçirildikten sonra ya kabul edilip yayınlanacak yada reddedilerek yayınlanmayacaktır.

 

-Kullanıcılar tarafından eklenen yeni turizm alanı kayıtları yine aynı şekilde güvenlik gereği olarak hemen yayınlanmayacaktır. Yayınlanmayı bekleyen kayıtlar yönetim panelinde  bekletilecek sistem yöneticisi tarafından gözden geçirildikten sonra ya kabul edilip yayınlanacak yada reddedilip yayınlanmayacaktır.

 

-Sistem yöneticisi yönetim panelinden kullanıcılara ulaşarak bir kullanıcıyı silebilecek veya istediği kullanıcıya yetki vererek o kullanıcının sistem yöneticisi olmasını sağlayabilecektir.

 

 

Veritabanı Analizi

 

*Daha net görebilmek için lütfen resmin üzerine tıklayınız!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yukarda verilen ER Diyagramımıza bakacak olursak kullanıcı turizm alanı kayıtlarını kullanır bu kullanma yukarda İsterler Analizi kısmında verdiğimiz kullanım örnekleri şemalarındaki işlemlerdir. Turizm alanı kayıtları veritabanına kullanıcılar tarafından girilmektedir. Burada yukarıdaki diyagramımızdan da görüleceği gibi bir kullanıcı tarafından birçok turizm alanı kaydı veritabanına girilebilmektedir.

 

Kullanıcı bir turizm alanı hakkında birden çok yorum ekleyebilir ayrıyeten turizm alanına önceden eklenmiş birden çok yorumu okuyabilirler.

 

Veritabanında tutulacak olan kayıtlar;

 

Kullanıcı Nitelikleri

 

-Her kullanıcı sisteme üye olurken üye formunu kullanarak adını, soyadını, sistemde kullanacağı kullanıcı adını ve şifresini, mail adresini girmek zorundadır.

 

-Kullanıcı numarası veritabanında otomatik olarak verilecektir.

 

-Yetki niteliği ise sistem yöneticisi tarafından kontrol edilir. Sistem yöneticisi istediği zaman yetki niteliğini değiştirerek üye kullanıcıyı sistem yöneticisi yapabilir.

 

Yorum Nitelikleri

 

-Yorum numarası veritabanından otomatik olarak verilecektir.

 

-Tarih niteliği yorumun eklendiği tarihi içermektedir.

 

-Kayıt numarası yorumun hangi turizm alanına ait olduğunu, kullanıcı numarası ise yorumun hangi kullanıcı tarafından eklendiğini göstermek için kullanılacaktır.

 

-Buradaki onay niteliği yorumun yayınlanıp yayınlanmayacağıyla ilgilidir sistem yöneticisi tarafından kontrol edilir.

 

-Yorum niteliği ise yorumun içeriğidir.

 

Turizm Alanı Kayıtları Nitelikleri

 

-Her kaydın bir ili ilçesi olmak zorundadır. il numarası ve ilçe numarası veritabanından otomatik olarak verilecektir. Her ilin plaka numarası veritabanında bulunacaktır. Bu nitelikler bir turizm alanı kaydının hangi ile, ilçeye ait olduğunun bulunması için gereklidir.

 

-Her turizm alanı kaydının bir ismi olmalıdır.

 

-Turizm alanı kaydının adres niteliği turizm alanının açık adresinin kullanıcılar tarafından girilmesi için kullanılacaktır.

 

-Her turizm alanının bir türü olmalıdır. Burada tür niteliği ayrıntıya girmeden genel olarak coğrafi, kültürel veya tarihi turizm üçünden biri olacaktır.

 

-Her turizm alanı kaydının numarası veritabanında otomatik olarak verilecektir.

 

-Açıklama niteliği bir turizm alanını anlatmak için kullanılacaktır.

 

-Resim nitelikleri eklenen turizm alanlarının resimlerine kullanıcılar tarafından erişilebilmesi içindir. Bu resimler yine kullanıcılar tarafından eklenecektir yalnız veritabanında resim değil resimlerin bulunduğu alanın adresi saklanacaktır.

 

-Onay niteliği sistem yöneticisi tarafından yönetilecektir. Bir turizm alanı kaydının yayınlanıp yayınlanmayacağıyla ilgilidir.

 

-Kullanıcı numarası turizm alanı kaydının hangi kullanıcı tarafından eklendiğinin bulunması içindir. her kullanıcı kendi eklediği kayıt üzerinde değişiklik yapabilecektir.

 

 

Proje Planı ve Uygulama Takvimi

 

Tasarım

25 Mayıs 2008

Analiz kısmında Ne sorusuna bulduğumuz cevaba bu evrede Nasıl sorusuyla yaklaşacağız. Analiz evresinde kullandığımız modellemeler tasarım evresinde ayrıntılarıyla verilecektir.

-Mimari Tasarım: Analiz kısmında yaptığımız kullanım örnekleri şemalarımızdan iş birliği şemalarına geçiş işlemi bu kısımda yapılacaktır. Her bir kullanım örneği için bir iş birliği diyagramı çizilecektir.

-Veri Tasarımı:Analiz kısmında yapmış olduğumuz nesne ilişki diyagramı (ER)'ndan hareketle normalizasyon çalışmaları yapılıp kullanılacak tablolar belirlenecek,  veri sözlüğü oluşturulacaktır.

-Arayüz Tasarımı: Projemizde kullanacağımız modüller  belirtilerek kullanıcı ile yazılım arasındaki arayüzlerin tasarımı yapılacaktır. Kullanılacak arayüzlerin tüm tanımları verilecektir.

Gerçekleştirim

13 Haziran 2008

Bu evrede daha önceden yapılan analiz ve tasarım belgelerinden yararlanılarak kodlamalar yapılıp sistem çalışır hale getirilecektir. Gerçekleştirim evresinde karşılaşılan sorunlar ve bunların çözümleri belirtilecek, herhangi bir tasarımdan sapma olursa bunlar belirtilecektir. Bu evrede sistemde kullanılan bileşenler gerçekleştirim belgesinde sıralandırılacak ve ne amaçla kullanıldıkları anlatılacaktır. Sistem çalıştırıldıktan sonra elde edilen sonuçlar belgelenecektir. Bu evre sonunda gerçekleştirim belgesi verilecektir.

Test

20 Haziran 2008

Test evresinde bir test tekniği kullanılarak sistem test edilecektir. Bir test takvimi oluşturulup, projede kullanılan modüller gruplandırılarak bunlar üstünde test işlemi uygulanacak ve sonuçlar belgelendirilecektir. Bu evre sonunda test edilen modüllerin tarifini ve test sonuçlarını içeren bir test belgesi teslim edilecektir.

Sunum

28-29 Haziran 2008

Gerçekleştirilen yazılım projesinin sunumu yapılacaktır.

 

 

 

*Daha net görebilmek için lütfen resmin üzerine tıklayınız!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                               Şekil:6-Proje planı ve uygulama takvimi (Gantt şeması)

 

   Kaynakça

 

  Daşdemir, Y. (2004), "Veritabanı Yönetim Sistemleri" Türkmen Yayınevi.

 

  Arifoğlu, A. Doğru, A. (2001), "Yazılım Mühendisliği" Yayınevi:Sas Bilişim.

 

  www.yazilimmimarlari.com

 

  http://www.andrew.cmu.edu/course/90-754/umlucdfaq.html   ve diğer internet araştırmaları