Yazılım Geliştirme Projesi
Bilgi Teknolojileri Sertifika Programı
İDEA : ODTÜ Sanal Kampüsü
Tarih : 23.05.1999
Öz Bu rapor ilaç etkileşimleri kontrol programının analiz raporudur. Rapor; proje tanımı, projenin gerçekleştirileceği ve koşulacağı ortam, sistem mimarisi, isterler analizi, proje planı ve uygulama takvimini içermektedir. Programlama dilinin nesne yönelimli programlamayı tam olarak desteklememesi nedeniyle yapısal analiz tercih edilmiştir. Proje Tanımı
Bu proje ile, bir arada kullanılmak durumunda olan ilaçların birbirleri ile etkileşimleri sorgulanacaktır. İlaç etkileşimleri, ilaçların birbirlerinin etkilerini potansiyelize etmesinden, ölümcül yan etkilere kadar uzanan geniş bir spektrumda seyretmektedir. Aynı reçetede bulunan ve birlikte alınmak durumunda olan ilaçlar arasında etkileşimin saptanması amacıyla bir yazılım geliştirilecektir.
Reçete edilmesi düşünülen ilaçlar kullanıcı arayüzündeki listeden seçilecektir. Kullanıcı, reçetede yer alan ilaçların tümünü seçip reçetesini tamamladıktan sonra ilaçlar arasında etkileşim olup olmadığını sorgulayabilecektir. Sorgulama sonuçları kullanıcı arayüzünde bir rapor olarak verilirken, eğer etkileşim varsa hangi ilaçtaki hangi etken madde ile hangi diğer ilaçtaki hangi diğer etken madde arasında etkileşim olduğu bilgisi, etkileşimin türü, biliniyorsa mekanizması ve yapılması gerekenlerle birlikte kullanıcıya sunulacaktır. Kullanıcı ayrıca herhangi bir ilacın içerisindeki etken madde veya maddelerin listesini de elde edebilecektir.
Teknik Analiz
Yazılımın hedef kitlesi olan doktorların çoğunlukla Windows ortamında PC kullandıkları göz önünde bulundurularak yazılım Win95-98 ortamlarında ve tek kullanıcılı olarak çalışacak şekilde geliştirilecektir. Veritabanı geliştirilmesi için MS Access ve yazılım için Visual Basic ortamlarından yararlanılacaktır. Windows : Windows 95’in işletim ortamı, bilgisayar donanım aygıtlarının yanında, sanal makine yöneticisi (VMM), sanal aygıtlar (VD), salt okunur bellek temel giriş ve çıkış sistemi (ROM BIOS), kurulabilir aygıt sürücüleri ve sonlandır ve yerleşik kal (TSR) programları, 16 ve 32 bitlik Windows dinamik bağlantı kitaplıkları (DLL), MS DOS tabanlı uygulamalar ve 16 ve 32 bitlik Windows tabanlı uygulamalar gibi yazılım bileşenlerini de içerir. Pencere, menü, diyalog kutusu gibi standart kontroller içeren grafik kullanıcı ara birimine sahiptir. Windows çok görevli (multi-tasking) bir ortamdır. Windows’ta çok sayıda uygulama aynı anda ekranda yer alır. Bütün uygulamaların çalıştıkları kendine ait sınırlı alanlara pencere denir. Çok sayıda uygulamanın ekranda yer kaplaması ve sistem kaynaklarını paylaşması Windows tarafından kontrol edilir. Windows ayrıca aygıttan bağımsız grafik işlemleri yapmaya olanak sağlar. Microsoft Access : Microsoft Access, Microsoft Windows ortamında çalışan ilişkisel bir veri tabanı yönetim sistemidir. Kullanımı kolaydır ve veri tanımlarında oldukca esnektir. Sorgulama işlemlerini görerek (QBE) gerçekleştirebileceğiniz gibi SQL veritabanı dilini kullanabilme olanağını da verir. Hem tek kullanıcı hem de çok kullanıcılı ortamlarda çalışabilir, mükemmel denilecek düzeyde veri güvenliği sağlar. Diğer veri tabanlarına veri aktarma, diğer veri tabanlarına erişme ve değişiklik yapma olanağını sağlar. Visual Basic: Visual Basic diğer kuşak Basic dillerini temel alan grafik bir uygulama geliştirme aracıdır. Kullanımı pratiktir. Karmaşık mantıklara ve biçimlere sahip Windows uyumlu uygulamalar kolaylıkla geliştirilebilir. Zengin veri erişim özellikleri ile desteklenmiştir. Sistem Mimarisi Genel Durum Mimari Şeması (Architecture Context Diagram)
Kullanıcı, reçete edeceği ilaçları kullanıcı ara yüzündeki araçları kullanarak sisteme girer.
Etken madde tespit işlemi vasıtasıyla girilen ilaçların içerisinde bulunan etken maddeler tek tek tespit edilir ve ikişerli gruplar halinde etkileşim bakılmak üzere Etkileşim Sorgulama Sistemine gönderilir. Etkileşim sorgulama sisteminde ikili etken madde grupları arasında öncelikle etkileşim olup olmadığına bakılır eğer varsa etkileşimin tipi, mekanizması ve yapılması gerekenler bilgisi raporlama işlevine gönderilir. Raporlama işlevi tarafından gerekli uygun formata çevrilir ve kullanıcı işlemi aracılığıyla kullanıcıya iletilir.
İsterler Analizi
Müşteri gereksinimleri
Reçete edilen ilaçların;
Veri akış diagramı
Proje Planı ve Uygulama Takvimi
Kaynakça
Software Engineering, Roger S. Pressman
Yazılım Mühendisliği Ders Notları, IDEA - ODTÜ